Bucuria sărbătorilor de iarnă continuă prin sărbătoarea Bobotezei, când se săvârşeşte Sfințirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, atît în ziua Bobotezei cât şi în ajun.
Aghiazma Mare, atât cea din ajun, cât şi cea din ziua Bobotezei, după tradiție, se ia pe nemâncate timp de opt zile, până la odovania Sărbătorii Botezul Domnului. Însăși rânduiala slujbei de sfințire a apei din cadrul praznicului Epifaniei ne lămurește de ce este necesar să luăm din apa sfințită la Bobotează. Dacă vom asculta cu atenție rânduiala sfințirii celei mari a apei, vom afla că această agheasmă: ne sfințește sufletele şi trupurile, casele, gospodăriile, pământurile, întreg spațiul în care ne desfășurăm activitatea, munca, învățătura, ne aduce vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti, ne izbăveşte de patimi și izgoneşte duhurile cele rele.
Se cade, aşadar, ca fiecare creștin să aibă în casă un vas cu Aghiasmă Mare, să-l țină la loc curat. Cu binecuvântarea preotului duhovnic, din Agheazma Mare se mai gustă în zilele de post, în vreme de mari necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe. Cei pe care duhovnicul îi oprește de la dumnezeiasca Euharistie din pricina unor păcate grave, pot lua Agheasmă Mare, cu încuviințarea duhovnicului ca mângâiere şi nădejde a mântuirii lor, ca leac spre tămăduire și îndreptare în vederea apropierii de potir.
Sursa: Doxologia