Întrucât astăzi Biserica noastră îl sărbătoreşte pe Antonie cel Mare, e un bun prilej să spunem câteva învăţături din viaţa lui. Sfântul Antonie s-a născut în secolul al III – lea, în Alexandria, din părinţi evlavioşi, dar şi bogaţi, care murind l-au lăsat moştenitor al unei mari averi.
Încă de tânăr se ducea la biserică. Într-o duminică a auzit în Evanghelie că Hristos spune acelui om bogat care căuta desăvârşirea: „Dacă voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde ale tale şi dă-le săracilor” (Matei 19, 21). Şi noi am auzit acest cuvânt de multe ori, dar nu ne impresionează prea mult. El a auzit acest cuvânt pentru prima oară şi nu a fost nevoie să-l mai audă o dată. Imediat a spus: „Acest cuvânt se referă la mine”. Şi imediat ce a ieşit din biserică, a luat eroica hotărâre şi a vândut toate cele moştenite şi a ieşit din cetate spre pustie. Acolo a trăit mulţi ani, peste 85, iar toată viața sa ia fost de 105 ani.
În Alexandria existau înţelepţi, care citeau multe cărţi. Aceştia au auzit de faima lui şi nu se pricepeau cum un analfabet reuşise să ajungă la astfel de măsuri. S-au dus deci şi l-au aflat în pustie și fiind în dialog cu el, sau minunat de înțelepciunea lui. Faima Marelui Antonie a ajuns până la Constantinopol. Constantin cel Mare s-a minunat de el şi i-a trimis o scrisoare. Când a ajuns scrisoarea în pustie ucenicii îi spuneau: „Cât de mult îl preţuieşte împăratul pe dascălul nostru!” Iar Marele Antonie a spus: „Vă minunaţi că un împărat pământesc mi-a trimis o scrisoare? Să vă minunaţi de scrisoarea Împăratului Cereres, care este Sfânta Scriptură, pe care trebuie s-o citim cu interes și ardoare.”
În viața sa pusnicească, Sfântul Antonie, avea război mare de la cel viclean, dar nu s-a lăsat biruit. Sfântul Antonie a trăit în epoca ereticilor arieni şi lupta împotriva lor. Aşadar, să trăim după Evanghelie după cum ne-a spus Marele Antonie, să ne luptăm și noi cu ispitele celui rău, pentru al birui, și să ne împotrivim rătăcirilor, dezbinărilor și ereziilor. Şi să ne rugăm sfântului, ca să ne întărească cu puteri duhovnicești întru acestea.
Mitropolit de Florina, Augustin Kantiotis