O sărbătoarea a Familiei Fericite se celebrează și în Anglia, în Statele Unite, Canada, Australia, Rusia și în alte state. În Episcopia de Ungheni și Nisporeni, denumirea este mai sugestivă, întrucît arătăm în titlu, cauza sau metodele, prin care oamenii pot deveni și fi, fericiți. Ziua Familiei fericite trebuie neapărat să cuprindă și gînduri despre pace, rugăciune, cumpătare, recunoștință, bucurie.
Trebuie din start să spunem că, dacă plăcerea este o stare trupească, efemeră, atunci nemijlocit, fericirea, este o stare sufletească. În acest caz, Biserica, ca instituție divino-umană, este cea care validează fericirea, deoarece, Hristos este esența fericirii! „Oamenii depărtați de Dumnezeu sunt cei mai nefericiți din lume” zice Sf. Paisie Aghioritul.
Starea de curățenie, trupească, urmată de puritatea sufletească, este cea care ne aduce adevărata independență, deplina libertate, comuniunea cu Dumnezeu. Libertatea nu este atunci cînd faci ce vrei, dar atunci cînt viața ta este ancorată în valori. ,,Acela-i împărat care este stăpân pe mânie, pe invidie, pe plăcere”, ne spune Sf. Ioan Gură de Aur.
Dragi tineri, Biserica nu este anacronică, învechită, ea cheamă tinerii și pe toți oamenii, la Bucurie, la mîntuire sufletească. Biserica cheamă tinerii să iubească, adevărat și corect, or pasiunea, plăcerea și desfrînarea, nu înseamnă dragoste. Avorturile, pierderea purității trupești, sunt cauze negative de viitor, pentru care tinerii nu pot întemeia o familie trainică, nu pot avea copiii, divorțează. Biserica vă cheamă și vă ajută să alegeți corect!
Bucuria tinereții, bucuria familiei, bucuria nașterii de prunci, bucuria puterii sufletești și a discernămîntului, sunt strîns legate de poruncile lui Dumnezeu. „Căci voia lui Dumnezeu aceasta este, sfinţirea voastră: să vă feriţi de desfrânare; fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească trupul în sfinţenie şi cinste, nu în patima poftei – aşa cum fac păgînii care nu-L cunosc pe Dumnezeu…”, ne spune Sf. Ap. Pavel.
Fecioria este un fundament de diamant pentru viitoare familie. Fecioria este păstrarea minții fără gînduri rele, vulgare, obscene, legate de patimă și plăcere trupească senzuală, desfrînare, din dorința de a fi limpede la minte, curat la suflet, împăcat cu tine însuți și cu Dumnezeu! Fecioria își arată valoarea ei pe tot parcursul vieții. Roadele ei se revarsă peste tine, apoi peste familie, peste copii.
Și chiar dacă, din anumite motive ai pierdut fecioria, de astăzi este timpul să o refaci din nou. Prin Taina Spovedaniei și nerepetarea păcatelor!
Astfel, indiferent de greșeli, dacă omul Îl iubește, Îl caută și ascultă de Dumnezeu, se va umple de bucurie și viața poate începe cu o filă nouă, curată.
Vă îndemn să începeți a vă construi familia fericită, de acum. Începeți de a aduce mai multă bucurie în familia Dvs, părinților, fraților. Exersați iubirea adevărată, lucrătoare, jertfelnică, cu cei dragi, cu cei de lîngă Dvs; de astăzi, de acum!
Cu urări de sănătate și îndemn părintesc la înțelepciune, vă felicităm călduros cu prilejul sărbătorii de astăzi, dorindu-Vă să aveți tot binele, visele frumoase să se împlinească, rugăciunile să fie ascultate, să aveți familii fericite, iar Mila Domnului să fie peste voi!
Aducem mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea unei astfel de sărbători, care promovează o tinerețe curată și o familie fericită!
Dragi părinți, educați copii Dvs pentru întîlnirea cu Hristos! Creșteți-i pentru bucurie, pentru virtuți, pentru Rai!
Dragi tineri, umpleți familia de bucuria, umpleți viața de sfințenie iar în inimă să-L aveți pe Hristos!
Cu arhierești binecuvîntări,
PETRU,
EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI,
30 septembrie, 2018
,,Ziua Familiei fericite. Ziua Fecioriei. Ziua curățeniei trupești și sufletești”.