Viaţa aceasta îţi este dăruită de Dumnezeu, ca în ea să trăieşti creştineşte, nu să visezi

Nu am avut și nu mi-am permis să am vise în copilărie și dacă am cutezat să am vreodată am rămas mereu dezamăgit pentru că erau foarte greu de îndeplinit. De aceea îmi este foarte greu să cred în îndeplinirea viselor și acum la maturitate. Mi-am dat seama că nu sunt făcut să visez ci să trăiesc în realitate, să mă mulţumesc cu ce îmi oferă ziua de astăzi și doar să mă rog să fie bine mâine dacă voi mai ajunge. Realitatea zilei de astăzi nu îţi dă șansa să visezi, dar îţi dă șansă să crezi că va fi mai bine mâine sau în viitor.

De aceea să nu ne sprijinim pe vise şi să nu căutăm minuni. Roagă-te, postește, iubește și smerește-te, iartă și ai milă de cel sărman, nu judeca și mulțumește lui Dumnezeu pentru fiecare clipă și atunci vei deveni tu însuți o minune şi un vis împlinit! Nu te lega de pământ și cele pământești, leagă-te de cer și de cele cerești. Rămâi om bun, iubitor, respectos, plin de evlavie și cucernicie.

Iubește frumusețea sufletului, căci cea a trupului este trecătoare! Bucură-te de fiecare clipă de pe acest pământ, dar nu uita ca în fiecare secundă să te pregătești pentru cer, pentru veșnicie, pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Viaţa aceasta îţi este dăruită cadou, să o trăiești în pace, iubire și bucurie, dar îţi este oferită în primul rând să te pregătești pentru învierea în veșnicie, nu ca să visezi.

Când ai necazuri, când ești trădat sau judecat fie pe drept sau pe nedrept, atunci îndreaptă-ți ochii minții și inima spre Crucea lui Hristos. Gândește-te la câte lovituri, scuipări, la cuiele din mâini și din picioare pe care le-a primit El pe nedrept, doar că să ne dăruiască nouă șansa mântuirii. Dacă alegi să fi cu Dumnezeu, atunci lumea te va urî, pentru că nu ești de a lor! Dar nu îți fă griji creştine, viața în lumea aceasta este prea scurtă ca să te poți acomoda cu ea, de aceea fă cele bune și sfinte aici ca să te poți acomoda cu Cerul, cu veșnicia, încă de aici de pe pământ.

Oricât n-ai visa doar la bine şi frumos, viața aceasta îți oferă mai mult trudă și durere. E o rânduială dumnezeiască. Însă pentru aceste dureri, asupriri şi necazuri Dumnezeu îți oferă iubire și mângâiere. Astăzi esti bun și apreciat, mâine ești hulit și denigrat. Oscilația oamenilor vine din judecarea după aparență. Doar Dumnezeu ne va judeca corect, pentru că El e singurul care cunoaște ce este în inima, sufletul și mintea noastră.

Străduieşte-te dar să fii răbdător în toate şi poartă pe braţele tale toată viaţa, bunătatea şi iertarea. Astfel, vei fi purtat de Dumnezeu în Preasfintele Sale braţe cu bunătate nemărginită şi iertare părintească nu doar în această viaţă, ci şi-n cea viitoare.

Protosinghelul Ioan Danci