Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Iustina fecioara – drumul spre sfințenie

Cunoscut pentru vrăjitoriile sale cumplite, lucrând cu demonii, Sfântul Ciprian a fost întors din iadul în care se afla de către Sfânta Muceniță Iustina, după ce prin vrăjile lui nu a reușit să o despartă de Dumnezeu. Au murit amândoi uciși de către închinătorii la idoli.

Tăind în Antiohia Siriei pe vremea împăratului Deciu, în secolul al III-lea, Sfântul Ciprian era filosof și vrăjitor. Punând la cale multe planuri pe care le lucra cu putere diavolească, a fost întors la dreapta credință de către Sfânta Muceniță Iustina. Fiind tocmit de un bărbat care se îndrăgostise de ea și nu reușea să îi câștige inima, Sfântul Ciprian a trimis de trei ori demonii peste fecioara creștină, dar fără izbândă.

Văzând acest lucru, a dat foc tuturor cărților pe care le avea și a primit Sfântul Botez, ajungând episcop. Prins împreună cu Iustina fecioara și fiind amândoi torturați, pentru că îi povățuiau spre Adevăr pe păgâni, cei doi au fost apoi trimiși în Nicomidia pentru a fi uciși, fiindu-le tăiate capetele.