Rolul lui Iisus în Justiție: Acest lucru îl face pe om valoros în fața lui Dumnezeu

Un mesaj inedit transmis către ortodocși în pragul Nașterii Domnului:

„Astăzi s-a născut Hristos, bucurați-vă!Iisus s-a născut pentru libertatea noastră, a fiecăruia dintre noi.

E important să înțelegem acest lucru, că Iisus nu a venit „pentru toți”, ci „pentru fiecare”. Diferența dintre individ și colectiv e esențială, pentru că libertatea tuturor există doar dacă e respectată libertatea fiecăruia.

Vechiul Testament ne învață că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Noul Testament ne învață că omul, căzut în păcat, a fost răscumpărat de Iisus pe cruce, cu preț de sânge, pentru ca omul să fie din nou liber. Acest lucru îl face pe om valoros în fața lui Dumnezeu, iar pe baza acestei concepții s-au dezvoltat și recunoscut apoi în lumea creștină ceea ce numim azi „drepturile și libertățile fundamentale individuale”.

Libertatea fiecăruia nu înseamnă nici egoism, nici izolare, ci slujire unii către alții în libertate.

Acum, mai mult decât oricând, e bine să înțelegem scopul nașterii lui Iisus. Ura și frica ce se răspândesc în lume amenință să distrugă nu doar libertatea fiecăruia, ci a tuturor.

Cuvintele Sfântului Pavel către galateni sunt mai actuale ca oricând: „Căci voi, fraţilor, aţi fost chemaţi la libertate; numai să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia prin iubire. Căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Iar dacă vă muşcaţi unul pe altul şi vă mâncaţi, vedeţi să nu vă nimiciţi voi între voi.” (Galateni 5, 13-15)

Dana Gîrbovan,

Președintele Curții de Apel Cluj