Purtarea de grijă a lui Dumneze, prin grâul fiert numit colivă

Istoria bisericească arată că, la 50 de ani după moartea Sfântului Teodor Tiron, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Creștinii nu cunoșteau nicidecum gândul cel rău al păgânului împărat. Dar Domnul, Cel cu ochiul Său atotvăzător, a stricat meșteșugul cel tăinuit și înșelator al călcătorului de lege, pentru că a trimis, (aievea sau în vis), la Arhiepiscopul Evdoxie, care era pe atunci patriarh al Constantinopolului, pe răbdătorul Său de chinuri, Sfântul Marele Mucenic Teodor Tiron. Acesta, venind la arhiereu, i-a zis astfel: „Degrab sculându-te, să aduni turma lui Hristos și să poruncești cu tărie că nimeni să nu mănânce bucatele și băuturile cele ce se vând în târg, căci toate sunt întinate cu sânge din jertfele idolești, după porunca păgânului împărat”. Arhiereul întreba: „Cum s-ar putea ca să nu se cumpere bucate din târg?” Atunci i-a grăit sfântul: „Să li se dea colivă și se va mângâia neajungerea lor”.

Nepricepându-se arhiereul ce este coliva, sfântul l-a luminat și i-a zis: „Coliva este făcută din grâu fiert și așa ne-am obișnuit noi a numi grâul fiert în Evhaita”. După ce a aflat numele Sfântului care apoi s-a făcut nevăzut, patriarhul îndată a adunat toata lumea creștinilor și le-a spus ceea ce a văzut și a auzit. Deci, făcând creștinii colivă, s-au ferit neîntinați de meșteșugul vrăjmașului. Nimeni n-a cumpărat din bucatele împărătești, încât toate s-au stricat în săptămâna aceea și le-au aruncat în mare. Nelegiuitul împărat, văzând că tăinuita lui cursă s-a vadit și nimic n-a sporit, foarte tare s-a rușinat.

Nu mult după aceasta, sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare a fost rânduită în calendar, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397). Vineri, la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite, după rugăciunea amvonului, se cântă Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sf. Ioan Damaschin, după care se sfințește coliva și se împarte credincioșilor.

Sursa: Apologeticum