Minuni ale Sfântului Nicolae Planas

După ce a fost alungat de la biserica Sfântul Pantelimon, Sfântul Nicolae, s-a mâhnit mult, dar pe când mergea plângând spre casa i s-a arătat un tânăr, care l-a întrebat de ce e trist. Părintele i-a spus pricina și, pentru că nu-l cunoștea pe cel din fața lui, i-a cerut să-i spună cum îl cheamă. Acesta i-a zis: „Eu sunt Pantelimon și locuiesc în Lumea Noua. Nu te mâhni, eu voi fi mereu cu tine”. Sfântul Pantelimon, ocrotitorul cartierului Lumea Noua, a dispărut după aceste cuvinte.

***

O femeie avea de mulți ani neînțelegeri cu bărbatul ei. După ce a reușit să facă rost de niște mânecuțe de la o pereche de veșminte cu care slujise sfântul, le-a pus în casa ei într-o cutiuță pe care o ținea pe un iconostas. După ce s-a rugat sfântului, liniștea binecuvântată a venit și în familia ei.

***

O tânără trăia de nouă ani în desfrâu cu un bărbat care nu voia să o ia de soție. Sfântul, înțelegându-i frământarea – o, și cât de tare suferă fetele aflate în aceasta situație – a spus că vrea să îl cunoască pe acest om. Cum au ajuns în fața părintelui Nicolae, bărbatul a spus: „Vreau să mă căsătoresc!”. Lanțurile diavolului care îl ținuseră legat atâția ani s-au sfărâmat la vederea robului lui Dumnezeu. Cât de mare a fost bucuria fetei, și cât de mare este bucuria tuturor fetelor și femeilor care, după ce ani de zile încearcă să îi convingă pe cei cu care trăiesc în păcat să se căsătorească, își văd așteptarea împlinită…

***

O fată suferea de o boala psihică și, pentru că vreme de doua luni nu dormise, ajunsese la epuizare. În cele din urmă, după ce a fost acoperită cu un palton al sfântului, palton care după moartea sfântului rămăsese la rudele sale, fata a căzut într-un somn adânc. S-a însănătoșit și, deși atunci când era bolnavă doctorii îi spuseseră că nu poate avea copii sănătoși și îi interziseseră să se căsătoreasca, cu ajutorul lui Dumnezeu și pentru rugăciunile sfântului s-a măritat și a avut copii foarte sănătoși.

***

Odată, când fiul părintelui era bolnav, având temperatura mare – provocată de faptul că era foarte necăjit din cauza problemelor materiale – a luat o vesta veche a sfântului și s-a rugat, ca și cum și-ar fi văzut tatăl în fața ochilor: „Tată, dacă mă iubești, ori roagă-te să mă fac bine, ori ia-mă la tine…” O astfel de rugăciune ni s-ar putea părea ciudata. Cum să te rogi tatălui tău? Totuși, fiul știa ca părintele sau ajunsese la măsura sfințeniei. Știa de mulțimea vindecărilor sale. Și a primit răspuns la rugăciune după credința sa: când medicul a venit a doua zi, a văzut ca bolnavul se însănătoșise, deși din punct de vedere medical tămăduirea nu putea fi explicată.

Sursa: Creștin Ortodox