Minunea de la Râșca – Drăgănești: Antimisul Bisericii cu Icoana Mântuitorului a rămas nears după un incendiu care a topit și clopotele

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Râșca, comuna Drăgănești (România), a fost distrusă pe 29 noiembrie 2020, în totalitate, de un incendiu devastator. Biserica era din lemn și avea peste 100 de ani. Apelul a fost făcut de un cetățean care se afla in trecere pe lângă biserică. Acesta a relatat că din turla bisericii se degajă fum și se observă și flacără. La fața locului au intervenit pompierii din trei orașe alăturate, cu trei autospeciale pentru stingere.

Incendiul a fost atât de puternic încât s-au topit clopotele, iar ca minune a rămas antimisul nears după cum se poate vedea în fotografiile noastre, astfel încât până și colonelul de la pompieri care l-a recuperat și-a facut cruce și a afirmat că după o viață de pompier nu a mai văzut așa ceva.

Antimisul (gr. αντιμηνσιον – „în loc de masă”) este o bucată de pânză de in sau mătase și este de formă pătrată sau dreptunghiulară (50/60 cm) pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului, explică OrthodoxWiki. În Antimis se găsesc cusute părticele de sfinte Moaște. Pe Antimis se pun Potirul și Discul în timpul Liturghiei și numai pe el se face sfințirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, antimisul se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, el ține locul Sfintei Mese (după cum îi arată și numele). Pe antimis sunt pictate scene din patimile Mântuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativă fiind punerea în mormânt a Domnului. În colțuri sunt pictați cei patru evangheliști. În partea de sus, în mijloc, într-o cusătură, se află o părticică din moaștele unui sfânt mucenic. Sfântul antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt. De aceea, pe marginile lui se află scris troparul punerii în mormânt: „Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-L și cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus.”

Text preluat: https://www.activenews.ro/stiri/Mare-este-Dumnezeu-Minunea-de-la-Rasca-Draganesti-Antimisul-Bisericii-cu-Icoana-Mantuitorului-a-ramas-nears-dupa-un-incendiu-care-a-topit-si-clopotele-163995