Impactul negativ a internetului asupra psihicului

Navigarea pe internet și în general tehnologiile sunt construite în așa fel încât, cu ajutorul hyperlinkurilor, să mențină utilizatorul de internet pe site-uri cât mai mult timp, atrăgându-și atenția asupra lecturii haotice a informațiilor inutile care distrage atenția de la sarcinile și obiectivele urgente ale unei persoane.

O astfel de necesitate de a primi informații rapide care nu necesită „mestecat” formează obiceiul de a le consuma superficial, automat, ceea ce duce la blocarea informațiilor.

În același timp, când fluxul de informații curge, o persoană simte vid și caută să completeze deficitul rezultat. Deci, există răul dependenței de Internet. În 2017, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut fenomenul dependenței de Internet ca o tulburare mentală, ale cărei consecințe afectează fiecare al zecelea utilizator.

De asemenea, Internetul poate înlocui cu ușurință comunicarea reală pentru o persoană, care afectează în mod activ relația sa cu o societate reală. Există un fenomen separat de dependență de SMS-uri, ca urmare a căruia o persoană începe să se teamă de o comunicare reală.

Utilizatorii de jocuri de noroc riscă, de asemenea, să cadă pentru prejudiciul dependenței de jocuri de noroc, care este plin de consecințe grave, inclusiv cazuri de sinucidere ca urmare a pierderii.

Posibilitățile serviciilor de internet sunt atât de largi încât atinge cele mai subtile puncte slabe ale naturii umane, inclusiv pasiunea pentru cumpărături. Disponibilitatea de a face achiziții rapide de bunuri ieftine fără a părăsi canapeaua dezvoltă oniomanie sau cumpărături.

Dna Ștefăneț Diana   

Psiholog și expert în relațiile interumane