De două arme se cutremură diavolii: rugăciunea și postul!

Sfânta Evanghelie din a patra duminică din Postul Mare este cutremurătoare. Este singurul loc din toată Sfânta Scriptură în care se vorbește cel mai direct şi precis de ce intră demonul în unii din oameni şi când şi cum poate fi scos. Că, în definitiv, lupta noastră din viaţa nu e alta decât că ne luptăm cu diavolii: diavolii din iad, diavolii din văzduh, diavolii care prin patimi ne stăpânesc pe noi și cu oamenii purtători de diavoli. Cu alte cuvinte, mântuirea noastră înseamnă lupta să alungăm pe diavol din noi.

Diavolul înseamnă mai multe lucruri. Este păcatul în mine, este şi diavolul în mine! Nu stă păcatul fără stăpânul lui. Este beţia în mine? Am un diavol. Mă stăpâneşte și mă biruieşte demonul desfrâului? Am al diavol. Te stăpâneşte iubirea de bani? Ai mai mulți diavoli! Și tot așa, câte păcate avem, atâția diavoli sunt în noi.

De două arme se cutremură diavolii: rugăciunea și postul! Aceste două arme îi ard, îi alungă, îi cutremură şi îi izgonesc pe diavoli din noi și dintre noi. Deci, fraților, Hristos a dat aici soluţia finală: vrem să scăpăm de ei? Ducem viaţă curată, ca să nu ne găsească cu uşa deschisă şi să intre în noi sau în casa noastră.

Iubiţi fraţi și surori, lumea toată pare-se că şi-a cam pierdut echilibrul. Cele mai cumplite patimi au pus stăpânire pe oameni tineri și bătrâni: beția, desfrâul, lăcomia de bani, mânia, ura, vrajba, uciderea, avortul și multe alte grave păcate.

Ca să scăpăm de diavoli, vă îndemnăm, mai ales acum, în Sfântul Post, să vă rugaţi mai mult. Sfânta Psaltire şi cu postul fac minuni. Viaţa curată în posturi! Spovedania și împărtășania. Ţineţi Sfântul Post cât mai mult şi cât mai bine.

Să rugăm pe Bunul Dumnezeu, Mântuitorul lumii, Care S-a răstignit pe Sfânta Cruce pentru noi, păcătoşii, ca să ne scape ţara, şi toate ţările creştine, de demoni, de cei demonizaţi, de cei care aduc demonii în ţară, de cei care vor să ne vândă sufletul şi ţara la străini, de cei care nu se roagă. Să ne scape Dumnezeu de cumplitele patimi, ca şi ţara, şi lumea, şi noi, cu ajutorul lui Hristos şi cu puterea Sfintei Cruci, să ne putem izbăvi de toate cele rele şi să-L putem slăvi pe Dumnezeu.

Arhim. Ioanichie Bălan

Predici la duminicile de peste an