Creştinismul autentic, evanghelic, versus creştinismul comod

Se pare că de mult timp creştinismul autentic, cel propus de Iisus Hristos nu mai este o seducţie pentru mulţi. Altfel spus, prea puţini mai sunt azi atraşi de creştinismul evanghelic.

Ca să nu zică cineva că nu am dreptate, vă dau câteva exemple: Hristos spune: „Dacă vrea cineva să vina după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”. Ce poate fi atrăgător pentru omul contemporan în această „ofertă”? Apostolilor Hristos le spune: „Iată, vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor”. „Şi de toţi veţi fi urâţi din pricina numelui Meu”. Ce poate fi atrăgator aici, ar spune iarăşi cineva?  Şi cu toate acestea, apostolii, dar şi foarte, foarte mulţi creştini au acceptat „ofertele, îndemnurile şi făgăduinţele” lui Hristos.

Mă văd obligat de conştiinţă să spun acest adevăr, chiar dacă pare revoltător, că de ceva vreme în locul creştinismului autentic, cel propovăduit de glasul Sfintei Evanghelii, se propovăduieşte un creştinism atrăgător şi confortabil, adică se face o alt fel de „evanghelizare”. Însă cu toate acestea trebuie să ştim cu toţii că a fi creştin adevărat nu este deloc comod.

Mitropolitul Bartolomeu Anania