Cauzele rele ale fumatului asupra trupului și a sufletului

Un fumător înrăit din St. Petersburg, Alexie Ștefanovici Maiorov, a început într-o vreme să simtă consecințele vătămătoare ale fumatului asupra sănătății sale. Nenumăratele sfaturi și îndemnuri ale prietenilor lui s-au dovedit deșarte. În cele din urmă, în anul 1888, Alexie Ștefanovici a alergat la ajutorul starețului Ambrozie și, printr-o scrisoare, i-a cerut să-i arate modul în care ar putea lupta împotriva patimii sale.

În scrisoarea sa din data de 12 Octombrie 1888, Starețul Ambrozie i-a răspuns lui Alexie Maiorov următoarele: „Fumatul slăbește sufletul, mărește și întărește patimile, întunecă mintea și distruge pe încetul sănătatea trupească printr-o moarte lentă. În același timp, în suflet apar nervozitatea și melancolia ca niște consecințe ale fumatului.

Te sfătuiesc să folosești terapia duhovnicească pentru a lupta împotriva patimii tale, a fumatului. Să faci o spovedanie amănunțită a tuturor păcatelor tale pe care le-ai făcut de la vârsta de șapte ani și până astăzi și să te împărtășești cu Preacuratele Taine. În fiecare zi să citești, în picioare, unul sau mai multe capitole din Evanghelie și fă 33 de metanii până la pământ, în amintirea vieții pământești a Domnului nostru și în cinstea Sfintei Treimi”.

Sursa: Articole duhovnicești