Atac asupra valorilor morale a majorității societății din Republica Moldova

Cu părere de rău, în R. Moldova, în acest an, se preconizează a avea loc organizarea festivalului comunității LGBT de pe 13-19 iunie, dar și a tradiționalului Marș al Solidarității pe 19 iunie.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove s-a adresat autorităților de rigoare cu solicitarea ca marșul Pride să fie interzis întrucât această paradă „sfidează în mod abuziv și public valorile majorității societății”.

Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți. Nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd. Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale”, se arată în adresarea Mitropolitului Vladimir.

Totodată, îmbucurător a fost faptul că și primarul mun. Chișinău, Ion Ceban a venit cu o reacție care a menționat că marșul homosexualilor nu poate avea loc și nu va fi acceptat de Primărie.

Un excelent exemplu este și cel de la Comrat unde pe data de 25 mai, s-a votat pentru interzicerea pe teritoriul autonomiei găgăuze a marșurilor în sprijinul comunității LGBT+ și a „propagandei relațiilor netradiționale”, inclusiv în presă. Decizia a fost criticată de Avocatul Poporului și de ONG-urile, care au spus că nu poate fi aplicată pentru că ar încălca legislația națională.

Cu toate acestea, Centrul Genderdoc-M dă asigurări că Festivalul Moldova Pride se va desfășura în conformitate cu normele legale. „Potrivit legii privind libertatea de întrunire a Republicii Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu intră în competențele unui primar. Marșul LGBT din cadrul Festivalului Moldova Pride 2022 se va desfășura în conformitate cu legislația națională. Cu această ocazie, ținem să reamintim că Moldova a pierdut deja două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT”, este mesajul Centrului Genderdoc-M, în contextual declarațiilor făcute de primarul din Chișinău.

Potrivit celui mai recent studiu, efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, atitudinile pozitive și foarte pozitive ale chișinăuienilor față de persoanele LGBT+ au crescut cu 4 la sută față de 2019, în timp ce atitudinea foarte negative a scăzut cu 13 la sută. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de 33 la sută față de 55, în 2019.

Pe data de 5 iunie în Iași a avut loc un marș organizat sfidător de homosexuali chiar de Duminica Familiei Creștine, fără avizul DSP. Se pare că la marșul respectiv ar fi fost fluturat și steagul pedofililor, din câte se întrevede în multitudinea de cârpe colorate agitate de activiștii homosexuali. Mai mulți protestatari ieșeni, ținuți la distanță de jandarmi locali, au strigat „Iașiul nu-i Sodoma, România nu-i Gomora!”,

Arhiepiscopia din Iași a venit cu un comunicat prin care ne relatează „ Se ia act cu adâncă durere că, tocmai în acest context, chiar în această zi se organizează în Iași un nou marș al semenilor noștri ce susțin păcatele contra firii, dorite a fi acceptate drept normalitate și promovate în instituții de învățământ și, în general, în spațiul public. Nădăjduim, în duh de pocăință și de rugăciune, că aceștia vor avea puterea lăuntrică de a constata adevărul fundamental, anume că Dumnezeu a creat omul ca bărbat și femeie, cu toate responsabilitățile care decurg de aici.

„Ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției.

Vedem cu adâncă durere că păcatele sfidătoare iau amploare iar pământul în întregime se pângărește de necurăție. Să cerem de la Dumnezeu milă și îndurare și să ne apărăm țara și urmașii de păcatele strigătoare la cer.  Să nu fim indiferenți și să nu uităm de pedeapsa lui Dumnezeu, cum a trimis foc din cer peste cele 2 orașe mari Sodoma și Gomora pentru o așa nelegiure. Ce să mai zicem că acum întreg glob este plin de o așa fărădelege, oare nu este timpul să ne trezim?

Jurista Iuliana Curecheru