Dragi Tineri,
Plăcerea și dezmățul sunt niște factori temporari și de scurtă durată, dar consecințele lor pot fi cruciale dar și fatale în foarte multe cazuri și acest lucru se vede cu ochiul liber din miile de cazuri care sânt mărturisite de cei care au făcut în viața lor acest păcat AVORTUL.
O mulțime de tinere fac avort pentru că sunt necăsătorite şi se tem că nu se vor mai căsători dacă nasc. Mai ales la țară. Nu pentru că nu au cu ce să îl crească, ci de „gura lumii“, care spune că dacă a făcut un avort nu e nici o problemă, dar că are un copil e o problemă majoră pentru părinții fetei, i-a făcut de râs. O mentalitate pe care nici o lege nu poate să o schimbe, decât dragostea și bunul-simț: cum gândește Dumnezeu? Spre cine caută Dumnezeu cu bucurie? Spre aceea care a greșit prin împreunare după care a avortat, sau spre cea care a greșit, a recunoscut greșeala, dar şi-a asumat consecințele crescând copilul așa cum trebuie? Societatea învinuiește pe mama cu copil, dar nu întreprinde nimic spre ai susține moral și financiar.
În susținerea vieții nu trebuie doar să spunem „nu faceți avort“, pentru că o femeie ajunge la această decizie pentru că i se pare că nu are altă soluție, este restrânsă spre a face acest lucru, dar cei din jur sunt responsabili că ea nu vede soluțiile, ei trebuie să i le ofere. Sunt tinere care rămân însărcinate și le dau părinții afară din casă pentru că nu vor să facă avort. Au acea curăție a minții care le spune că, oricât de greu ar fi, nu e bine să ia viața copilului lor. Preferă să fie date afară din casă. Cine le încurajează după aceea? Rămân și se roagă singure pentru că sunt prea puține mâini care să ajute. Cu toate acestea, avortul este ceva care se întâmplă, din păcate, cu toate consecințele lui la nivel sufletesc, trupesc și mai ales religios. Uneori există scuza că din punct de vedere medical nu se putea altfel. Nu discutăm aici ce era bine și ce nu să se facă, dar dacă s-a produs totuși, este bine de știut că efectele lui sunt devastatoare, iar medicina confirmă poziția Bisericii.
Avortul este din multe puncte de vedere cu adevărat o dramă. Etimologia cuvântului avort și faptul că special a fost numit așa ca să nu deranjeze urechea și conștiința, căci înainte se numea prunc-ucidere, și dacă îți zici singur ție mă duc să fac prunc-ucidere înțelegi mai profund gravitatea faptei. Iar această este o dramă pentru că această moarte o afectează întotdeauna în mod profund pe mamă și produce un traumatism care, atunci când nu provoacă o suferință conștientă, rănește sensibilitatea profundă, marcându-i, adesea pentru totdeauna, inconștientul.
Practicarea avortului atât în cadru căsătoriei, cât și în cazul relațiilor extraconjugale și întâmplătoare este o crimă calificată împotriva vieții umane, în general, și a copilului, în special, în ciuda faptului că practicarea lui este întâlnită pe tot parcursul istoriei omenirii, ca o realitate, din nefericire constantă, apărată și justificată de mulți reprezentanți ai omenirii. Dacă nu vom lupta acum cu acest păcat grav, posibil ca să ajungem la așa întunecime duhovnicească precum în California care introduce un nou proiect de lege care ar permite mamelor să își ucidă bebelușii până la 7 zile de la naștere.
Zămislirea și nașterea unui copil este o taină a colaborării lui Dumnezeu cu părinții acestuia. Cele două componente ale firii umane, sufletul și trupul sunt, prezente în același timp în fătul zămislit. Cel ce săvârșește avort încalcă porunca lui Dumnezeu care zice: ,,Creșteți și vă înmulțiți” (Facerea 1, 28). Pe lângă această poruncă încalcă și porunca a V-a din decalog, care zice: ,,Să nu ucizi” (Ieșire 20, 13). Prin avort se amenință viața de pe pământ, se încalcă porunca creației dată de Dumnezeu în rai, se atentează la viața celor mai nevinovate ființe umane, se destramă familia, se îmbolnăvește societatea întreagă și se aduc peste cei vinovați cumplite pedepse dumnezeiești, atât în viață cât și după moarte.
Ne dăm întrebarea de ce nu avem preoți destoinici, specialiști calificați, conducători de țară responsabili și onești? Noi alegem din ce avem… dar preselecția s-a făcut cu mult timp în urmă, când prin nechibzuință și nedorința de responsabilitate, poate noi, societatea, am avortat pe cei care erau capabili de a schimba lumea spre bine, dar nu au văzut nici lumina zilei.
Un lucru pe care trebuie să-l cunoaștem, dar și să tindem spre o schimbare legislativă fiindcă avortul intră în lista serviciilor medicale în prima de asigurare medicală și prin faptul că achităm impozit pentru asigurare ne facem părtași duhovnicește și material la această fărădelege.
Iubiți tineri, Episcopia de Ungheni și Nisporeni, anul 2022 la dedicat activității îndreptate spre familie și este numit ca: Anul ocrotirii familiei creștine și lupta împotriva avortului. În acest context vreau să vă informez că pe parcursul anului dat s-au organizat și se vor organiza mai multe activități pentru a explica tinerilor și familiilor tinere despre consecințele avortului.
S-au dus discuții cu familiile noi întemeiate, s-au arătat filmulețe, s-au împărțit foi volante și s-a prezentat avortul sub toate aspectele sale de la contracepție până la avortul în sine.
Această lucrare pe care am început-o anul acesta, dorim să fie promovată și pe viitor în parohiile noastre, în comunitățile noastre, fiindcă suntem în secolul XXI și vedem că omuciderea evoluează și progresează cu o forță imensă, prin diversitatea căilor ei promovate „în” și „de” societate prin dezvoltarea plăcerilor și micșorarea responsabilităților.
Preoților vă îndemn sufletește să răspândiți cuvântul evanghelic care ne învață că avortul e un păcat, prin predicile voastre de la amvon, în permanență, cu o periodicitate de câteva luni fiindcă nu toți credincioșii se regăsesc în toate predicile voastre rostite de la amvon sau în sânul credincioșilor din parohia pe care aveți obligativitatea de a-i învăța și duce la mântuire.
Să întruniți măcar odată în an familiile noi căsătorite și tinerii care deja sunt pe cale de a se căsători, pentru a discuta cu ei rolul familiei și ispitele, păcatele care pot apărea pe parcursul vieții accentuând și păcatul avortului. Totodată împărtășiți cuvântul și învățătura Bisericii Ortodoxe vizavi de: familie, contraceptive, contra avort, prin foi volante, ziare bisericești și altele, familiilor noi întemeiate și care vin la Taina Cununiei, Taina Botezului și alte întâlniri cu credincioșii pe care le aveți în biserică și nu numai.
Protopopii, preoții din oraș și cei din spitale, să discute cu medicii din spitalele raionale unde se fac avorturile, să pună la dispoziție materiale explicative vizavi de problema dată, să fie disponibili de a face conciliere moral-religioasă tinerelor care vin cu această întrebare lăsând numărul de telefon și să aibă o conlucrare cu ginecologii.
Prețuiți viața fiindcă este un mare dar a lui Dumnezeu dat omului, El a împărtășit din puterea lui ca Creator nouă oamenilor, având posibilitatea de a da naștere perpetuând neamul, dar ce facem noi? Îl batjocorim prin faptele noastre? Treziți-vă fiindcă sfârșitul este aproape și pentru fiecare ca individ în parte și pentru întreaga omenire, fiindcă se apropie Împărăția lui Dumnezeu, dar vai de cei care vor fi izgoniți din ea prin cuvintele: „Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. Și vor merge aceștia la osânda veșnică, iar drepții la viața veșnică.”
Cu multă dragoste părintească și grijă arhierească,
+ PETRU,
Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni