,,Hristos Se naște – slăviți-L!
Hristos din ceruri – Întâmpinați-L!
Hristos pe pământ – înălțați-vă!
Cântați Domnului tot pământul!”
Preacuvioși şi Preacucernici Părinţi,
Iubiţii mei fii duhovniceşti în Domnul, Har, pace și bucurie de la Domnul
Cel ce se naște în peșteră, iar de la noi arhierească binecuvântare!
Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea întregii creştinătăţi, ne oferă şi anul acesta prilejul de a fi împreună la rugăciune în Sfintele noastre biserici, să mulţumim lui Dumnezeu pentru dragostea arătată omenirii şi pentru că a trimis în lume pe Unicul Său Fiu ,,să se nască şi să crească, să ne mântuiască”. Coborârea lui Dumnezeu la om este marea taină a credinţei creştine, căci „Cu adevărat, mare este taina dreptei credinţe: Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă” (I Timotei 3, 16).
Întrupându-Se, Dumnezeu-Cuvântul a adus pe pământ toate bunătăţile cereşti, tot adevărul dumnezeiesc, toată fericirea raiului pierdută prin neascultare, de aceea spune Sfântul Grigorie Teologul, prin Betleem oamenii au intrat iarăşi în paradis, căci Cel Care îmbogăţeşte S-a sărăcit de bunăvoie, pentru ca omul să se îmbogăţească cu Dumnezeirea Lui; Cel plin de slavă, S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor… (Filip. 2, 7), pentru ca pe om să-l îmbogăţească în slavă.
Aceasta este taina cea mare a sărbătorii de astăzi: iubirea lui Dumnezeu vine la noi sub chipul smerit al unui prunc născut în sărăcie şi simplitate, pentru a-l întâlni pe omul care îşi pierduse prin păcat nevinovăţia, pentru a-i dărui blândeţea, smerenia, simplitatea, nerăutatea şi frumuseţea originară.
Sfântul Vasile cel Mare, trăind viaţa în Hristos la care suntem şi noi îndemnaţi de a o trăi, ne vorbeşte despre întruparea Mântuitorului următoarele: Domnul Hristos S-a pogorât din cer, dar nu S-a despărţit de Tatăl; în peşteră S-a născut, dar nu Şi-a părăsit tronul ceresc; în ieslea staulului s-a culcat, dar nu a deşertat sânurile Tatălui; S-a născut Întrupându-Se din Fecioară, dar a rămas, ca Dumnezeu, fără tată pământesc; S-a coborât pe pământ, dar nu S-a despărţit de cele de sus. Importanţa unică a Naşterii Domnului constă în faptul că, făcându-Se om, Fiul lui Dumnezeu afirmă în modul cel mai desăvârşit cu putinţă valoarea omului.
Hristos a coborât din ceruri şi S-a născut într-o peşteră, în interiorul pământului, ca pe noi oamenii să ne înalţe în interiorul Împărăţiei Cerurilor.
Iubiţi credincioşi,
Să sărbătorim praznicul de astăzi cu bucurie, aşa cum ne îndeamnă Sfântul Grigorie Teologul, nu ca pe un praznic omenesc, ci ca pe unul dumnezeiesc; nu lumeşte, ci mai presus de lume; nu cu cele ale noastre, ci cu cele ale Stăpânului; nu cu cele ale slăbiciunii, ci cu cele ale tămăduirii; nu în ospeţe şi necumpătări, ci în bucuria Duhului Sfânt.
Auzind toate aceste lucruri, ne dăm seama cu bucurie şi înălţare spirituală, că Vestea Naşterii Domnului nu este numai o veste bună, ea este o ,,veste minunată” pe care trebuie să o trăim la fiecare Sfântă Liturghie.
Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos ca Prunc, care a avut loc într-o familie săracă material şi aflată în călătorie, ne cheamă să acordăm o atenţie deosebită familiilor sărace, familiilor ce nasc mulţi copii, călătorilor, familiilor creştine şi nu în ultimul rând tinerilor, pentru a le dărui tuturor educație creștină, pentru a sădi și a înmulți pacea, bunăvoința și dragoste față de Dumnezeu între oameni.
Iubiți fii şi fiice în Hristos Domnul,
Pentru a folosi timpul trăit ca o cale spre Dumnezeu, cu frăţească dragoste, Vă aducem la cunoştinţă că Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, care este ancorată într-o continuă activitate pastoral-misionară, mărturisitoare, dedică anul 2024 ,,CREDINȚEI” cu tema: ,, Va găsi, oare, Hristos, credință pe pământ, când va veni?” (Luca 18, 8)
Tratând despre datoria Bisericii, vedem că preoții Bisericii lui Hristos, au obligația de se ocupa şi de a se îngriji în mod special de credința enoriașilor și de a urca ei înșiși spre cunoașterea lui Dumnezeu. Pășim într-o altă etapă, unde se cere de a fi creștin, nu doar de a te numi creștin. În fața mileniului trei, fiecare om, fiecare neam este pus în situația de a se autodefini. Sunt creștin doar cu numele?; îmi reneg credința în Hristos Dumnezeu sau sunt și trăiesc cu Hristos? Sunt preot numai cu numele ori sunt și trăiesc preoția și creștinismul? Aceasta este problemă fundamentală a zilelor noastre.
Credința trebuie să fie statornică, iar lucrarea ei se arată mai ales în timpuri de încercare sau de momeli. Omul cu credința puternică nu cade din poziția sa de fiu credincios al Părintelui Ceresc. În timp de ispită caută Voia Domnului, iar în timp de momeli, fuge de toate cele lumești. Omul cu credință adevărată nu se lasă convins de nimic material, pământesc, pentru a se lepăda de Hristos și de Biserica Sa: Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică.
Iubiţi credincioşi,
Vă adresăm tutror sincere felicitări şi urări de bine cu prilejul mărețelor sărbători a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, a Anului Nou şi a Botezului Domnului!
Vă dorim multă sănătate, milă cerească de la Atotmilostivul Dumnezeu, multă sănătate spirituală și trupească, credință statornică și lucrătoare, prosperitate și ajutor binecuvântat în toate faptele bune.
Hristos Mântuitorul, Atotputernicul Dumnezeu, să Vă ocrotească în toate zilele vieţii, dăruindu-Vă tot ajutorul Său și mulţi ani binecuvântaţi!
Prin Harul lui Dumnezeu, al Vostru Arhipăstor,
către Hristos-Domnul rugător, pentru binele tuturor,
PETRU,
ARHIEPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI
Dat în Reședința Arhiepiscopală, mun. Ungheni.
Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos
2023/2024