Creștinul adevărat trebuie să se străduiască să urmeze sfinților sau cum trebuie să prețuim timpul

 

Apostolul Pavel ne sfătuiește să prețuim timpul. Oamenii ob­servă că timpul a început să se scurteze. Acest lucru se în­tâmplă din cauza faptelor omenești rele, păcătoase. O zi a devenit ca un ceas, o lună ca o zi, dar cu toate acestea mulți dintre noi rămân în aceeași stare, continuând să cheltuiască timpul în zadar. Sfântul Serafim de Sarov ne învață să întrebuințăm timpul pentru atingerea scopului vieții creștine: dobândirea Duhului Sfânt.

Cum ne putem da seama dacă Sfântul Duh locuiește în noi? După roade: dacă avem sme­renie, milosârdie, dragoste, dacă suportăm toate cu răbdare, dacă suntem mulțumitori Domnului. Dar dacă tu contrazici, obiectezi, dacă te mânii, dacă te superi, dacă te răzbuni și dacă fumezi, e semn că în tine locuiește duhul cel rău. Pe toate acestea trebuie să le alungi de la tine, ca să faci loc venirii Duhului Sfânt. Sfinții Părinți se îngrijeau foarte mult de acestea.

Sunt o mulțime de scrieri ale sfinților: Tihon de Zadonsk, Ignatie Briancianinov, Teofan Zăvorâtul, Serafim de Sarov, Ambrozie de la Optina, Ioan de Kronstadt, egumenul Nicon (Vorobiov) și mulți alții, în care se găsesc multe sfa­turi înțelepte. Numai să vrei să înveți și să împlinești! Creștinul adevărat trebuie să se străduiască să urmeze nevoitorilor evlaviei.

Toți sfinții, n-au devenit sfinți dintr-o dată, ci după multe nevoințe. S-au străduit îndeo­sebi pentru curățirea minții, alungând cu rugaciunea orice gând nefolositor, mai cu seamă în vremea postului, care es­te o perioadă favorabilă străduințelor și ostenelilor duhovnicești.

Părintele Valentin Mordașov – duhovnicul de la Pskov

Învățături și întâmplări minunate 

Editura Sophia, București, 2011