Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, în Liceul Elada din satul Măcăreşti s-a desfăşurată, la 30 martie 2018, conferinţa Pro viaţă.
La acest seminar, organizat de administraţia instituţiei de învăţământ împreună cu directorul liceului, doamna Maria Antoniuc, şi preotul paroh, Protoiereul Alexandru BUZA, au participat elevii claselor a VIII – X, moderatorul seminarului fiind, atât Protoiereul Andrei URSOI, Preşedintele Departamentului Sinodal Învăţământ religios şi Studii Teologice, cât şi preotul Alexandru Buza, profesor de religie.
La întrunirea informaţională au participat aproximativ un număr de 60 de elevi.
Ca o confirmare a receptivităţii tinerilor, anexăm comentariul Elevei clasei a X-a, Maria TOMA:
„În contextul sărbătoririi săptămânii tânărului ortodox, pe data de 30.03.2018, în incinta Liceului Teoretic ,, Elada” , satul Măcăreşti, s-a desfășurat o conferință cu tematică de primă importanță „Planificarea familială și avortul în rândul adolescentelor”. Conferința a fost condusă de parohul bisericii din Măcăreşti, Buză Alexandru şi parintele Andrei Ursoi, unde au fost invitați elevii claselor a VIII-X.
Părintele Andrei le-a vorbit tinerilor despre păcatele și patimile sufletului omenesc și care sunt urmările neplăcute care survin odată cu ele. Mai mult decât atât, le-a vorbit despre avort, care a cunoscut o situație fără precedent în Republica Moldova, respectiv 10% din totalul avorturilor din țara noastră sunt atribuite adolescentelor .
Conferința a avut un impact deosebit asupra tinerilor. Ei au ascultat cu atenție , au participat activ, au adresat întrebări la care li s-a răspuns fără întârziere. Important este faptul că tinerii au reușit sa înțeleagă gravitatea problemei discutate, astfel scopul întrunirii fiind împlinit. Părinții au avut puterea de convingere a tinerilor, găsind limbă comună cu ei și făcându-i să vadă dintr-un alt punct de vedere problema avortului, din punctul de vedere al religiei, găsindu-l ca fiind o gravă încălcare a normelor umane și creștinești. Preoții i-au îndemnat pe tineri la o viață creștinească, plăcută lui Dumnezeu. I-au îndemnat să fie cugetați în gânduri și fapte, sa chibzuiasca fiecare pas pe care îl fac și sa trăiască în curățenie sufletească.
Astfel de întâlniri nu au decât un impact pozitiv asupra tinerilor, ei reușind să înțeleagă gravitatea problemelor discutate, deoarece se utiliza un limbaj accesibil, un limbaj convingător, însoțit de exemple din viață. Într-o astfel de atmosferă , tinerii sunt încurajați să adreseze întrebări și să afle răspunsul la multe lucruri care îi frământă. Totodată, au posibilitatea de a-și exprima părerea liber și de a fi ghidați pe o cale corectă. Nu sunt judecați, ci li se oferă sfaturi într-o manieră prietenească. În acest fel, tinerii reușesc să se apropie de Biserică și înțeleg că aici domnește liniștea și pacea. Ei ajung să înțeleagă că a discuta cu un preot este ca și cum ai discuta cu un psiholog, doar că sfaturile acestuia sunt mult mai prețioase, pentru că ele vor ajuta sufletul prin mijlocirea trupului.
Din acest motiv, astfel de întruniri trebuie să fie organizate periodic, pentru ca tinerii să reușească să dezmintă miturile cu care sunt bombardați în fiecare zi, să cunoască adevărul mult ascuns şi să se apropie de cele sfinte și plăcute lui Dumnezeu.”