Protopopilor Episcopiei de Ungheni și Nisporeni,
Clerului din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni
Preacucernici și Preacuvioși Părinți,
Anul 2019 în cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, are titlu de referință pentru activitățile pastoral-misionare: ,,Curățirea sufletului prin Taina Sfintei Spovedanii și unirea cu Dumnezeu prin Taina Sfintei Împărtășanii”.
Din ciclul de activităţi al programului pastoral-misionar de lucru pentru acest an, fac parte un șir de teme care, deja ani la rînd, sunt prezentate și discutate în cadrul Adunărilor lunare ale Protopopiatelor din cuprinsul Episcopiei. La fiecare adunare ordinară a protopopiatului, preotul numit de Ierarh, va susţine un seminar dezvoltat și bine argumentat, pe tema respectivă.
Temele propuse sunt următoarele:
1) Ce trebuie să facă un credincios care vine la biserică? Este îngăduit să intrăm în locașurile de închinare ale celorlalte culte și să ne rugăm în ele?
2) Ce simbolizează părticelele care se scot la proscomidie și care este menirea lor.
3) De ce este necesar de botezat copiii la scurt timp după naștere și dacă se poate repeta slujba Tainei Sfîntului Botez? Poate mama să participe la Taina Botezului?
4) Ce cuprinde mărturisirea publică și dacă este permisă asemenea practică în Biserica noastră? Ce este canonul sau epitimia și cum procedăm la fixarea lui? Când și de cîte ori trebuie să ne spovedim în timpul anului? Ce este spovedania după pravila bisericii? Nu discutăm păcatele cu semenii noștri, dar le mărturisim în fața preotului.
5) Când și de ce trebuie să îngenunchem în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, este îngăduit de a se îngenunchia în zilele de Duminică în biserică? De ce intră și se roagă creștinul cu capul descoperit în biserică?
6) Ce este antimisul, care este rostul și semnificația lui? Care sunt datoriile creștinului legate de Postul Paștelui? Cum se postește în Postul Mare.
7) Cât de des trebuie și pot să se împărtășească credincioșii? Cât timp trebuie să postim înainte de primirea Sfintei Împărtășanii? Se poate administra Taina Sfintei Împărtășanii fără cea a Spovedaniei? Se poate da Sfânta Împărtășanie tuturor credincioșilor care iau parte la Sfânta Liturghie?
8) Este bine și folositor să-i oprim pe credincioși de la Sfânta Împărtășanie pe o perioadă mai lungă? Este mai mare și mai folositoare Sfânta Împărtășanie din Joia Patimilor decât cea de la alte sărbători? Este voie să se sărute icoanele sau alte obiecte sfințite, ca și mâna preotului, după primirea Sfintei Împărtășanii? Sunt îngăduite de Biserică deshumarea și reînhumarea osemintelor? Ce slujbe se săvârșesc cu această ocazie.
9) Este îngăduit să se oficieze Taina Cununiei unui creștin ortodox cu un neortodox sau necreștin? Ce rol au nașii de cununie și ce condiții trebuie să se îndeplinească? Sunt primite rugăciunile și actele de milostenie ale persoanelor care nu sunt cununate religios? Ce este necesar să știe preotul și credincioșii înainte de săvârșirea Tainei Cununiei.
10) Care sunt rostul și folosul rugăciunii când leapădă femeia (pierde copilul). Se poate săvârși slujba înmormântării pruncilor pentru copii morți nebotezați sau născuți morți? Este necesar și corect să ne rugăm pentru copii avortați sau morți nebotezați?
Cu părintească dragoste în Hristos Domnul,
al Vostru către Domnul rugător și îndrumător,
+PETRU
___________________________________,
EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI