Cei care judecați preoții: Oare cum ar trebui să fie și să se comporte preotul, ca să fiți mulțumiți și să nu vă smintiți?

În contextul acestei avalanșe a fel de fel de acuzații în adresa preoților, nu ca să acoperim unele neajunsuri umane ale noastre, pe care le recunoaștem și pentru care ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să le biruim și să le transformăm în virtuți și fapte mântuitoare, ci ca să aducem și câteva lămuriri, pe lângă cele aduse deja cu multe argumentări, pentru conștiința și limpezirea celor care văd tot răul de azi, în țară și din întreaga lume fapte ale preoților.

Acest cuvânt l-am cules cu dragoste din multele scrieri ale arhicunoscutului ieromonah Hrisostom Filipescu, de la Mănăîstirea Secu. Și nu le voi înșirui arogant aceste cuvinte, nici pentru a înjosi pe cineva, ci pentru a înțelege clar niște lucruri.

Deci: „Preotul, dacă e tăcut, e luat de prost; dacă e sociabil, e mândru. Dacă vorbește cu bogații, e capitalist; dacă vorbește cu săracii, e socialist. Dacă-i zâmbitor, nu-i serios; dacă-i serios, nu-i cordial. Dacă bea alcool, e bețiv; dacă nu bea deloc, nu știe să se integreze.

Dacă umblă elegant, e lumesc; dacă poartă reverenda, e retrograd. Dacă vorbește cu femeile, e ceva la mijloc; dacă-i rezervat cu femeile, e misogin și posac. Dacă mângâie copiii, e pedofil; dacă nu mângâie copiii, n-are inimă. Dacă-i gras, e lacom; dacă-i slab, e zgârcit. Dacă predică mai mult de zece minute, e nepotrivit; dacă predică scurt, nu știe ce să zică.

Dacă are părul lung, face pe sfântul; dacă are părul scurt, e lumesc. Dacă poartă barbă e neîngrijit; dacă nu are barbă e papistaș. Dacă dezleagă pe toți, e indiferent față de cele sfinte; dacă-i exigent, îndepărtează credincioșii. Dacă-și pierde răbdarea, n-are dragoste; dacă nu-și pierde răbdarea, e glacial. Dacă face vizite credincioșilor, e de negăsit; dacă nu face, e indiferent. Dacă face lucrări în parohie, cheltuie banii aiurea; dacă nu face lucrări, fură banii.

Dacă vorbește despre Dumnezeu și rugăciune, e abstract; dacă tratează despre probleme sociale, face politică. Dacă citește ziarele, se interesează prea mult de politică; dacă nu citește ziarele, nu umblă în pas cu timpurile. Dacă este prezent pe rețelele de socializare, e prea modern; dacă este absent din mediul online e învechit. Dacă scrie în ziare sau reviste, e arogant; dacă nu scrie, e incult. Dacă-și ia concediu, e risipitor; dacă nu merge în concediu, e avar. Dacă umblă c-o mașină veche, e zgârcit; dacă umblă c-o mașină nouă, nu-i pasă de săraci. Dacă-i tânăr, n-are experiență; dacă-i bătrân, ocupă locul tinerilor. Dacă face milostenie, urmărește ceva; dacă nu face e îmbuibat. Dacă…, și-ar mai putea continua șirul.”

Deci, dragilor, cei care tot judecați și înjosiți preoții nu ați vrea să ne scrieți și să ne spuneți, dar argumentat și cu duh de dragoste creștină și cu dorință de mântuire: Oare cum ar trebui să fie și să se comporte preotul, ca să fiți mulțumiți și să nu vă smintiți?

Prot. Ștefan RÎMBU