Din toate timpurile, păgânilor sau să spunem altfel, celor care sunt protivnici ai Ortodoxiei, nu le-a fost și nu le este vreodată, pe plac, bunele orânduieli ale ortodocşilor. Iar Postul Mare este una din cele mai folositoare şi mântuitoare rânduieli bisericeşti a ortodocşilor. Însă această rânduială a Sfântului Post, este neglijată și de-a dreptul călcată în picioare, cu bună știință, prin toate manifestațiile ce se fac de 8 martie.
Oare vi se pare întâmplător că aproape în fiecare an (excepţie făcând doar anii în care Sărbătoarea Învierii Domnului cade mai târziu), 8 martie cade în Postul Mare? Vedem că în mare parte de 8 martie au loc multe beţii, curvii, discoteci, bătăi şi altele. Oare credeţi că protivnicii mântuirii noastre (diavolii) și protivnicii Ortodoxiei (păgânii și ateii), nu se bucură văzăndu-i pe creştini ortodocși împotmolindu-se în nămolul fărădelegilor, cauzate de ținerea zilei de 8 martie?
E dureros faptul că, fiind creștini ortodocși, ținem tot felul de așa-zise sărbători (ziua îndrăgostiților, ziua femeii, revelionul ș. a.), iar sărbătorile creștinești le neglijăm sau și mai rău nici nu le cunoaștem. Până și cei mici pot spune câte ceva despre 8 martie sau altă pseudo sărbătoare. Dar să oprim pe un oarecare matur și să-l întrebăm care sunt cele 12 mari sărbători ale Bisericii Ortodoxe, nu știu dacă va spune 2 sau 3 sărbători corect. Sau dacă vom întreba ce sărbători are Biserica în luna martie, nu știu cine va răspunde corect, decât poate vreo unu să știe că avem în martie, sărbatoarea celor 40 de mucenici, despre care sigur că nu va putea spune altceva decât că, „atunci se bea 40 de pahare”. Or, toate aceste „cunoștințe” ne discreditează ca și creștini.
Înțeleptul Solomon, Sfântul Efrem Sirul, cât și alți sfinți spun: „Multe rele se săvârșesc din cauza neștiinței”. Dacă am cunoaște mai bine responsabilitățile creștinului, dacă am ști ce înseamnă un creștin botezat, dacă am cunoaște ce înseamnă ca atare ținerea unei sărbători și ținerea unei pseudo sărbători, dacă am cunoaște mai bine scopul și importanța postului, dacă am cunoaște mai bine ce trebuie și ce nu trebuie de făcut în post și, dacă am cunoaște când putem să felicităm cu adevărat femeile, sigur, nu doar că n-am mai ține ziua de 8 martie, ci chiar ne-ar dezgusta ce se petrece și ce ni se propune în această zi.
Unii, mai revoltați din fire, ar zice: și ce rău fac dacă îmi felicit mama, soția, sora, bunica, colega, prietena, cu ziua de 8 martie? Dacă ar fi doar s-o feliciți, într-adevăr, poate nu ar fi nimic rău. Însă ce urmează după felicitare, mesele de frupt (în perioada postului), băuturile amețitoare și multe fărădelegi, oare nu ți se par a fi păcate? Omenește vorbind, e de înțeles și chiar e bine că avem dorința să ne arătăm respectul și dragostea față de mamă, soție, soră, bunică, colegă, prietenă. Doar că prin aceste atitudini să nu-L supărăm pe Dumnezeu. Or, cum cinstim femeile în ziua de 8 martie, prin încălcări de post, distracții și multe fărădelegi, Dumnezeu chiar se întristează.
Cei care țin așa de mult la ziua de 8 martie, dacă-și iubesc cu adevărat mamele, soțiile, bunicile, prietenile, merg oare și pe la biserică să se roage pentru sănătatea și fericirea care le-o doresc mamelor și soțiilor, că doar ceea ce le dorim nu putem noi să le dăruim, ci Dumnezeu.
Și mai e ceva, desigur nu pentru toate doamnele spun aceste cuvinte: nu știu ce fel de bucurie poți să ai când tot anul ești umilită și înjosită și doar de 8 martie, felicitată și respectată. Oare crezi că chiar ești un soț iubitor și un gentelmen, atâta timp cât nu-ți respecți și nu-ți iubești mama, soția, prietena totdeauna? Oare crezi că chiar vei impresiona pe cineva că oferi doar o dată pe an o floare sau un buchet, pe care în unele cazuri îl cauți să fie cât mai ieftin, pentru a mai rămâne bani de țigări și bere? De multe ori mă întreb, oare este nevoie de o zi anume, prin care să arătăm că ne iubim mama, soția și prietena? Cineva a spus foarte frumos: „Oamenii adevărați se iubesc și se respectă întotdeauna, pentru ceilalți s-a inventat zilele de 8 martie și 14 februarie”.
Și totuși, chiar dacă dorim ca într-o anumită zi, să ne arătăm, mai mult ca în altele, dragostea și respectul față de femeii – prin a ne ruga pentru ele, de a le felicita cu cuvinte frumoase și sincere, de a le oferi o floare, o iconiță, o carte sfântă – Biserica a rânduit Duminica Femeilor Mironosiţe, zi în care este lăudat și ovaționat curajul, credinţa, evlavia, blândețea, bunătatea și chiar frumusețea tuturor femeilor creștine din toate timpurile, începând cu mironosițele, care l-au urmat pe Hristos. Or, prin ziua de 8 martie, dacă ne uităm la originile ei, este cinstită femeia revoluționară, și nu femeia cu adevărat creștină. Astfel, după cum am prezentat și cum am zis în alte părți, ziua de 8 martie, prin esență este anticreștină. Iar tot ce este anticreștin nu trebuie sărbătorit și cinstit, mai cu seamă de cei botezați în Credința Ortodoxă, și mai ales în Postul Mare.
Prot. Ștefan RÎMBU