Până când și până unde poate să ne cotropească puterea celui rău? Aceasta este marea întrebare pe care ne-o punem în aceste zile, într-o propagandă paroxistică a bolii și suferinței – care este reală – și într-o propagandă paroxistică a fricii de moartea definitivă. Ne punem această întrebare, deoarece există o foarte clară realitate a demonizării și a ideilor demonice. Vedem cum Europa merge galopant spre descreștinare. E grav ce se întâmplă în Europa din punct de vedere moral și spiritual. Astăzi în Europa poți să fii orice, dar dacă ești creștin este o mare problemă.
Vedem că astăzi, ca și în trecut, ispita este cea care afectează gândul omului, ispita este aceea care întunecă mintea omului. Ispita, adică tentația cum spun cei moderni, te duce spre păcat. Iar pentru majoritatea oamenilor de azi ispita însoțită de frică și teroare vine prin televizor, prin mass-media. Faptul că în permanență ni se vorbește doar de moarte, de boală, de cataclisme, de suferințe, e o dovadă că se caută a fi terorizat sufletului omenesc și a fi dus pe culmile disperării și a deznădejdii. De aceea vă și îndemn: nu vă mai uitați la toate acestea, pentru că vă tulburați, vă creați stări de panică și deznădejde.
Dar cu toate acestea suntem totuși în stare să depășim presiunile, durerile și suferințele, însă ne lăsăm foarte ușor amăgiți de ispite și influențați de ceea ce gândesc și spun alții. De aceea vremurile pe care le trăim sunt, într-adevăr, vremuri de încercare. Însă, în același timp, Mântuitorul Iisus Hristos este prezent. Și puterea lui este mai evidentă decât oricând. Iar această putere și prezență a lui Dumnezeu o simțim cel mai mult și mai bine când suntem împreună la Sfânta Liturghie.
Și cunoscându-se că oamenii anume prin biserică se întăresc și se luminează, nu întâmplător astăzi Biserica, și-n deosebi preoții, sunt etichetați drept conspiraționiști, adică cei care ar duce lumea în eroare. De parcă Biserica propovăduiește alte lucruri și adevăruri, decât cele pe care le-a împărtășit omenirii dintotdeauna. Și spun că preoții duc pe oameni în eroare cu părerile și predicile lor, deoarece văd că anume Biserica le este cea care le descoperă răutatea cu care atacă ei lumea, vrând să o distrugă, întâi moral, iar după aceasta și material cumva, parțial desigur.
Deci suntem martorii unor vremuri în care vocația noastră de mărturisitori ai credinței creștine trebuie să fie așezată în viața fiecăruia dintre noi. Avem atâtea mijloace. Avem Psaltirea, care este cea mai puternică sabie împotriva celor vicleni, deci nu vă sfiiți în această perioadă să citiți cel puțin câte o catismă din Psaltire în fiecare zi. Avem, de asemenea, postul și rugăciunea. Avem sfintele slujbe și mai presus de toate, avem Sfânta Liturghie, Sfânta Euharistie, avem Sfânta Împărtășanie. Împărtășiți-vă, prin binecuvântarea duhovnicului și după dezlegarea de păcate, împărtășiți-vă cât mai des cu Trupul și Sângele Domnului.
Părintele Gheorghe Holbea