Când te-ai întors către Dumnezeu, cunoaşte-ţi cu sinceritate păcatele, recunoscându-le. După care, hotărandu-te să părăseşti păcatul, ca să capeți conştiinţa propriei păcătoşenii. Acum străduieşte-te să te vezi ca cel mai rău dintre păcătoşi şi mai ales să cunoşti amănunţit împrejurările păcatului – unde, când, de câte ori a fost săvârşit fiecare în parte – care sporesc sau diminuează răutatea unei fapte. Să cercetezi firul întregii tale vieţi cu judecata nepărtinitoare şi riguroasă. Făcând aşa, aşează de-o parte Legea lui Dumnezeu, iar de altă parte întreaga ta viaţă, şi caută de vezi cât se suprapun şi cât se deosebesc.
Ia faptele săvârşite de tine şi pune-le pe balanţa Legii, ca să afli de sunt sau nu după Lege, sau ia Legea şi observă dacă ea se oglindeşte in viaţa ta. Nu lăsa această lucrare cat de puţin neimplinită nici măcar cat de puţin, căci este de mult folos, şi urmează o anumită metodă. Zăboveşte şi , iar apoi cercetează-ţi viaţa, avându-le pe acestea în vedere. Sau meditează la Cele zece Porunci şi la Fericiri, unele după altele, cu tot ceea ce implică ele, şi vezi: este chipul vieţii tale zugrăvit după ele? Sau citeşte cărțile cele sfinte.
Cercetează-ţi toate faptele şi întreaga viaţă, şi nu te judeca doar ca pe o fiinţă omenească obişnuită, ci ca pe un creştin, menit să susţină numele cu purtarea sa. Plivind în acest fel straturile vieţii tale, vei afla o mulţime nenumărată de fapte, cuvinte, gânduri, sentimente şi dorinţe nelegiuite care ţi-au primejduit mântuirea; îţi vei da seama şi că nu au fost săvârşite numeroase fapte bune care ar fi trebuit săvarşite.
Odată terminată această lucrare, s-ar putea să constaţi că toată viaţa ta n-ai făcut altceva decât rele. Ceea ce trebuie să înţelegi tu este că prima treaptă a conştientizării păcătoşeniei este o cunoaştere amănunţită a tuturor faptelor tale. Aşa cum agenda de lucru a unui om de afaceri este scrisă cu o precizie matematică, tot astfel ar trebui întocmită şi în mintea ta lista cuprinzând faptele tale, cu menţiunea precisă a tuturor împrejurărilor – timpul, locul, oamenii, piedicile etc.
Sfântul Teofan Zăvorâtul,
Calea spre mântuire