20 de secrete pentru o căsnicie trainică și fericită

 

  1. Păstrați-vă fecioria până la căsătorie, și ea vă va fi temelie puternică pentru o familie trainică. Atât de bine plăcut îi este Domnului aceasta și așa de mult binecuvântează familiile care au trăit în curăție, încât darurile Lui se vor vedea în viața lor. Păstrarea fecioriei până la căsătoriei îi unește pe soți.
  2. Căsătoriți-vă de tineri și vă va fi mult mai ușor să vă uniți caracterele și să fiți una în toate cele ale vieții. Cu cât vă căsătoriți mai de tineri cu atât vă va fi mai ușor să vă înțelegeți bine, căci la tinerețe caracterele încă se șlefuiesc, sunt mai maleabile, se adaptează mai ușor. Vor crește împreună mergând pe valurile vieții, căutând mereu alinare unul în brațele celuilalt. Nu aștepta să faci bani, să-ți cumperi casă, să-ți iei mașină, să ai averi și apoi să te căsătorești. Asta e o păcăleală, vei rămâne fără toate dacă faci așa. În viață toate se fac la vremea lor și familia este mereu pe primul loc, în familie crești și te dezvolți și prinzi putere să le faci pe toate. Dar numai cu ajutorul lui Dumnezeu.
  1. Dumnezeu și poruncile Lui sunt adevăratul liant al unei căsnicii trainice. Soțul și soția să fie credincioși și apropiați de Dumnezeu, ancorați puternic în viața Bisericii lui Hristos. Să se ajute unul pe altul spre lepădarea păcatelor și spre dobândirea virtuților, apropiindu-se de Dumnezeu.
  2. Primiți toți copiii pe care vi-i trimite Dumnezeu. Nu vă feriți, nu folosiți mijloace contraceptive sau avortive. Dacă cei doi se învoiesc să primească câți copii le va da Dumnezeu atunci se vor învoi ușor să împlinească și alte porunci ale Domnului, și vor merge împreună pe calea Adevărului.
  3. Țineți cont în relațiile trupești de toate zilele de post și de praznic rânduite de Biserică. Bucurați-vă de relațiile trupești, dar ținând mereu cont de zilele de post din timpul săptămânii, de cele 4 posturi de peste an și de zilele de sărbătoare și de cele de praznic.
  4. Rugați-vă zilnic unul pentru celălalt. Rugați-vă împreună dar și singuri, fiecare în ritmul lui. Oriunde ați fi și orice ați face, adesea gândul să vi-l ridicați spre Dumnezeu pentru soțul sau soția voastră, dar și pentru copii.
  5. Fiți mereu sinceri unul cu altul. Soții nu trebuie să aibă secrete! Toate ale tale să le știe soția ta, și toate ale soției să le știi și tu. Mărturisiți-vă mereu seara cele bune și cele rele ale zilei ce a trecut. Nu ascunde nimic față de ea. Sfătuiți-vă în toate câte faceți, fie cele de acasă fie cele de la servici.
  6. Vorbiți mereu ce aveți pe suflet unul față de celălalt. Nu țineți în voi supărarea, ci spuneți cu blândețe celuilalt ce nu v-a plăcut. Căutați soluții împreună ca să rezolvați lucrurile.
  7. Îmbrățișați-vă zilnic, poate de mai multe ori pe zi. Sărutul e mai trupesc și te trage mai ușor spre pofta trupească, dar îmbrățișarea e un gest mai spiritual, mai profund cred eu, care poate fi repetat oricât de des.
  8. Să nu apună soarele peste supărarea voastră. Fiți tandri și blânzi unul cu celălalt, vorbind mereu frumos cu soția sau soțul tău. Nu arunca cu vorbe grele și jigniri
  9. Nu vă învoiți niciodată spre păcat sau spre patimi. Dacă vă învoiți să faceți împreună păcatul, acesta va aduce suferință întregii familii.
  10. Nu căutați banii și averile, ci căutați și urmați pacea Domnului. Nu vă înjugați la jugul strângerii de averi, căci fuga după bani aduce tulburare și necazuri între voi.
  11. Ajutați-i și pe alții mereu și Domnul vă va ajuta pe voi. Faceți-vă un obicei din a-i ajuta și pe alții prin tot ceea ce faceți zilnic, și Domnul vă va ajuta mereu și pe voi.
  12. Nu-i vorbi niciodată de rău pe socrii tăi în fața soției sau soțului tău. Nu-i spune soției tale că tatăl sau mama ei este așa și pe dincolo.
  13. Nu-i lăsați pe părinții voștri să-și bage nasul în relația voastră, în familia voastră. Păstrați-vă intimitatea relației voastre. Nu povestiți totul, nici măcar părinților, căci ei vor fi adesea părtinitori.
  14. Nu-ți vorbi de rău soțul sau soția în fața altora niciodată. Hainele se spală în familie. Problemele dintre voi se rezolvă între voi cu răbdare, blândețe și comunicare.
  15. Susțineți soțul în viața lui profesională și te va susține și el la rândul lui. Nu fi cu gândul doar la ale tale. Oprește-te și ascultă-l și pe celălalt cu ale lui. Susține-l concret în ce face și se va bucura că renunți la ale tale pentru ale lui.
  16. Ajutați-vă mereu în toate cele ale familiei: casă, masă, copiii, gospodărie, etc. Nu contoriza cine a făcut mai mult. Fă tu primul și celălalt va vedea că faci și va simți nevoie să compenseze printr-un alt gest de iubire.
  17. Să aveți același duhovnic la care să vă spovediți. Având același duhovnic vă va ajuta să vă armonizați mai bine relația și părintele vă va cunoaște mai bine situația familială. Astfel va putea să vă dea sfaturi mai potrivite, având ambele perspective asupra problemelor.
  18. Fiți alături unul de altul și la bine și la rău. La bine e ușor să fim împreună, dar în necazurile vieții uneori unul din soți e tentat să dea înapoi. Nu vă părăsiți unul pe altul în boală, în sărăcie, în foamete, în pierderi mari sau alte situații. Fiți mereu alături unul de celălalt!

Sursa: Ortodoxia tinerilor