Simpozion cultural, ştiinţifico-artistic, dedicat folcloristului şi etnologului Efim Junghietu

Sâmbătă, 24 noiembrie 2017, în incinta Muzeului de Istorie şi Etnografie din mun. Ungheni a avut loc Simpozionul ştiinţifico-artistic dedicat folcloristului şi etnologului Efim Junghietu ce a avut ca tămă de cerceare „Prosopul – cartea de vizită a sufletului neamului”, organizat de Academia de Ştiinţă din Moldova, Secţiei de Cultură a Raionului Ungheni şi Muzeul menţionat mai sus.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la această activitate culturală a luat parte şi prot. Ştefan RÎMBU, preşedintele Sectorului Eparhial Relaţii Culturale, prezentând un comunicat ştiinţific pe tema „Prezenţa prosopului în practicile bisericeşti”. În acest comunicat prot. Ştefan a vorbit despre istoria şi apariţia prosopului în spaţiul bisericesc şi importanţa lui în cadrul ritualurile creştineşti, dar totodată a adus mesajul de felicitare şi apreciere din partea Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, pentru frumoasa iniţiativă de a organiza asemenea măsuri culturale de o importanţă covârşitoare în perspectiva perpetuării datinilor şi tradiţiilor noastre culturale şi spirituale.
Cu un cuvânt de felicitare şi apreciere pentru organizatori, dar şi pentru cei prezenţi a venit Dna Lidmila GUZUN, Preşedintele Raionului Ungheni, specificând necesitatea şi importanţa elogierii Prosopului, atribut atât de prezent odinioară în cultura şi spiritualitatea neamului nostru..
Invitați speciali la acest eveniment au fost Dna drd. Varvara BUZILĂ, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău; Dnl Nicolae POPA, cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei; şi, Dna Mariana COCIERU, de asemenea, cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei. Aceşti distinşi specialiștii marcanți în domeniu folclorului şi etonologiei, dimpreună cu alţi participanţi din Raionul Ungheni, au prezentat comunicate ştiinţifice despre istoria, importanţa şi rolul Prosopului în istorie, ca element indispensabil în datinile, ritualurile şi cultura strămoşilor noştri.
În încheiere, Dna Maria BOLOTOVICI, Şefa Secţiei de Cultură a Raionului Ungheni, dimpreună cu Dna Galina MORARU, specialis cultural al instituţiei menţionată, au adus sincere mulţumiri tuturor participanţilor pentru generozitatea de a fi prezenţi cu comunicate la această activitate culturală.
La final, prot. Ştefan, pentru prezentarea comunicatului, s-a învrednicit de Diplomă din partea organizatorilor.