Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” s. Cărpineni

Istoria bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din s. Cărpineni, r. Hîncești

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”.

Localitatea: s. Cărpineni, r. Hîncești.

Anul înființării: 1910.

Preot paroh: Preot Evsevie IOVU.

Slujiri arhierești (ultima): 07 iulie 2018.

 

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din s. Cărpineni, r. Hîncești, a fost construită în anii 1910-1912, din piatră, de către locuitorul satului Cărpineni, Ioan Matei CÂRPĂ. Acest ctitor avea în posesie 100 de desetine de pământ din moșia satului și arenda 460 desetine de pământ din moșia satului Tălăiești. Terenul pentru construcție a fost cumpărat de el încă în 1886 de la consăteanul Ioan Radu BRÂNZĂ.

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” sau „Soborul”, cum îi spun localnicii este de dimensiuni mari, în formă de Cruce, zidită în stil eclectic, specific perioadei de construcție; compartimentată în pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul este lărgit în părți, iar deasupra se află clopotnița în formă pătrată. Deasupra ușii de la intrare se află icoana hramului bisericii. Turla deasupra naosului este de dimensiuni mari, în formă octogonală, cu câte o fereastră arcuită pe fiecare latură, acoperită cu o cupolă semisferică. Pe părțile laterale ale noasului se află câte o ușă de intrare. Altarul este dreptunghiular, cu diaconcon  și proscomidiar în părțile laterale. Exteriorul este bogat ornamentat cu diferite elemente decorative: cornișa, formată din mai multe muluri, pe care se sprijină acoperișul, frize denticulate, pilaștri decorativi cu capiteluri, coarde în arc, etc.

Clădirea bisericii a avut de suferit în urma cutremurului produs la 10 noiembrie 1940, fiind reparată în 1942.

În perioada sovietică biserica nu a funcționat din anul 1960 până în 1989. Pe panoul de pe fața de la intrare sunt menționați cei care au contribuit la redeschiderea locașului sfânt: „A fost restaurată în anul 1992 de Societatea pe Acțiuni Cărpineni la inițiativa și cu îndrumarea președintelui  SA „Cărpineni” domnului Dumitru Crețu. Lucrările de reconstrucție au fost conduse de inginerul Pavel Luca Rachiu. Tehnician constructor, Ion Grigore Luță și Mihai Dumitru Tabără. Pictura: V. A. Ivanov, A. A. Drozdov, N. V. Reabcicov”.

În anul 1989, după redeschidere, a început reparația capitală a bisericii. După încheierea lucrărilor, a fost sfințită la 15 noiembrie 1992, de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, și Preasfințitul VICHENTIE, Episcopul Tighinei.

Din decembrie 1992 și până în 2018 paroh al bisericii a fost Protoiereul Grigore IOVU.

La 23 iunie 2018  Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserică. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul PETRU a hirotonit pe Diaconul Evsevie IOVU în treapta de preot, iar în treapta de diacon pe Valeriu SERBANIUC, absolvent al Seminarului Teologic din mun. Chișinău.

La data de 04 iulie 2018 Protoiereul Grigore IOVU a trecut la cele veșnice. Pe 07 iulie 2018 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. După Sfânta Liturghie Ierarhul a oficiat slujba prohodului părintelui Grigore. Au fost prezenți preoți din cadrul Eparhiei, rudele și apropiații răposatului, fii duhovnicești și enoriașii bisericii.

Din iulie 2018 și până în prezent paroh al bisericii este Preotul Evsevie IOVU.

Preoții bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din s. Cărpineni:

Preotul Andrei Ștefan GROSU – 1910-1922;

Preotul Pavel BUȘILĂ – 1920-1938;

Preotul David I. PORTASE-PRUT – 1938-1942;

Preotul Nicolae CUPRIANOV – 1942-1944;

Preotul Grigore Teodor ARMENCEA – 1944;

Preotul Andronic BURUIANĂ – 1954-1960;

Protoiereul Grigore IOVU – 1992-2018;

Preotul Evsevie IOVU – 2018-prezent.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, s. Cărpineni, r. Hîncești.