Parohia Caracui

Istoria bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Caracui, r. Hîncești

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”.

Localitatea: s. Caracui, r. Hîncești.

Anul înființării: 1925.

Preot paroh: Protoiereu Veaceslav CIUBOTĂREANU.

Slujiri arhierești (ultima): 21 martie 2015. 

 

Prima biserică în satul Caracui, atestată la sfârşitul secolului XIX, a fost construită din lemn pe locul unde actual este construită grădiniţa pentru copiii din sat. Despre preoții care au slujit aici de la întemeiere nu se atestă nicio informație. Această biserică a activat pînă în anul 1932, când a fost deschisă noua biserică construită din piatră.

Biserica a fost construită cu străduința creştinilor din sat şi cu străduința noului Preot, Nicolae BURUIANĂ, venit atunci în localitate. Construcţia bisericii a demarat în anul 1925 şi oficial a fost deschisă în primăvara anului 1932 și sfințită de către Preasfințitul Episcop DIONISIE (Erhan). A deservit creştinii şi s-au înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu în această biserică până în anul 1960, când deja Preotul Nicolae BURUIANĂ era în etate şi nu mai putea sluji la Altarul Domnului. După plecarea sa, un alt preot nu a mai fost trimis, din pricina politicii ateiste, care era promovată în acele timpuri. Din acest motiv sfântul locaş a fost închis.

Însă cea mai tragică şi mai dezastruoasă perioadă pentru locaşul sfânt a fost între anii 1961-1989.  În vara anului 1961 în urma unui fulger se aprinde acoperişul care a fost mistuit de flăcări, împreună cu care a ars şi o parte din inventarul bisericesc. Biserica a rămas în ruine până în anul 1989, când în urma unei decizii, luate la Adunarea Generală a satului, a demarat colectarea de finanţe pentru reparaţia bisericii. Iniţiatori şi organizatori la reparaţia locaşului, au fost un grup de creştini în frunte cu preşedintele gospodăriei agricole de atunci, Anatolie POPUŞOI. Finisările de reparaţie au avut loc în primăvara anului 1992, după care la data de 22 mai de hramul bisericii și al localității, când cinstim sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sf. Ierarh Nicolae” a fost săvârșită prima Liturghie de către Protoiereul Veaceslav ȘPAC. În acelaşi an a fost resfinţită de către un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul VICHENTIE, Episcop de Bender, şi oficial dată în exploatare. Următoarea vizită arhierească a fost efectuată de către Preasfințitul ANATOLIE, Episcop de Cahul și Comrat, în anul 2007, la data de 21 ianuarie.

Încă o vizită arhierească a întreprins Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în anul 2012, la data de 22 mai, când localitatea Caracui a împlinit 300 ani de la atestare, iar biserica 80 de ani de la deschidere și 20 de ani de la redeschidere.

De la redeschidere și până în prezent parohia Caracui a fost păstorită de către preoții:

  • Preotul Grigore (1992-1994);
  • Preotul Vitalie (1994-1996);
  • Preotul Zosima CIREȘ (1996-2001);
  • Preotul Valeriu GARMACIAN (2001-2002);
  • Preotul Mihail MIRCOS (2002-2005);
  • Preotul Veacelav CIUBOTĂREANU (2005-prezent).

La data de 21 martie 2015 Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie în biserică. La serviciul divin au participat preoți din cadrul Protopopiatului Hîncești, oaspeți, primarul localității, Anatol POPUȘOI, enoriașii bisericii.

Epitrop: Valentina NEGRU.

Dascăl: Ana CIUBOTĂREANU.

În parohie se desfășoară activități caritabile, misionare și culturale.

 

Contacte:

Biserica „Sf. Irh. Nicolae”, s. Caracui, r. Hîncești.