Din activitatea Sectorului Eparhial, Învățământ Religios și Catehizare 29 noiembrie 2017

A fi sau mai degrabă, a deveni om înseamnă a deveni religios sau,  că a trăi ca ființă omenească este în sine un act religios

(Mircea Eliade)

Prima școala a fost în biserică, iar fără biserică nu ar exista acum școala. Disciplina Religia este lumină pentru înțelegerea universului și a vieții ca darea lui Dumnezeu, pentru a promova valorile familiei, dreptății, păcii, înțelegerii și comuniunii în societate. Prin ora de Religie, se educă Frumosul în om și acesta, la rândul său se formează ca personalitate,  educația fiind cea mai bună provizie pe care o face omul  pentru bătrânețe (Aristotel)

Cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, 36 de profesori de Religie  au primit cursul de formare continuă. De cursul opţional de Religie pentru anul de studiu 2017-2018, numai în raionul Ungheni, beneficiază 2146 elevi şi se predă în 26 de instituţii de învăţământ.

Una din instituțiile numărate mai sus este și Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Ungheni, unde Președintele Sectorului Eparhial, Învățămînt Religios și Catehizare, Protoiereul Andrei URSOI, își dă silința să aducă cuvîntul lui Dumnezeu la mintea și inima elevilor de aici.

Aici vom prezenta lucrul de acasă a elevei clasei a VII-a „A” Emilia SÎRBU, din instituția sus numită la Tema lecției despre moralitate iar în galeria foto momente din lecțiile petrecute în instituție.

Mass-media în viaţa tinerilor

   Omul  a început să comunice cu persoanele din jurul său încă din cele mai vechi timpuri, fie prin vorbirea directă, apoi prin vorbirea indirect, mai exact scrisori, manuscrise, etc. În prezent, trăim într-o epocă în care viaţa şi viziunea omului este determinată  de informaţie. Oamenii folosesc invenţii create care sunt foarte utile pentru socializare. Prin apariţia calculatorului nu mai avem nevoie să mergem la bibliotecă, nu este nevoie să răsfoim cărţi voluminoase. Un risc al noilor tehnologii informaţionale este accesul liber la păcat, imoralitate şi minciună.

 Un alt pericol al afundării omenirii în lumea informaţie este comunicarea virtuală, care reprezintă lipsa de conexiune reală între persoane. Da, noi nu putem renunţa la Internet şi la mijloacele moderne pentru a comunica, deoarece trăim în epoca modernă, însă, folosindu-le, în niciun caz nu trebuie să ne acopere memoria şi gândirea pozitivă. Acest fapt va fi periculos pentru un om, în ceea ce ţine de mântuirea sufletului. În mass-media sunt multe exemple pozitive, dar sunt şi negative, iar tinerii folosesc aceste exemple pentru a-şi forma stilul de viaţa. Acum, noi trăim în epoca informaţională, iar prin aceasta tinerii văd imagini nu chiar frumoase, cum ar fi: violurile, jafurile, mita, vorbele de ruşine, înjosirile, etc, provocând ca tinerii să repete aceste fapte.

Dar eu vin cu un mesaj către voi, tinerii din prezent: Chiar dacă priviţi toate acele site-uri, toate ştirile cu amoruri, crime, nu le repetaţi, gândiţi-vă la voi, la sufletul din înăuntrul vostru, când va veni vremea lui Dumnezeu vă va judeca pentru faptele voastre pozitive sau negative, unde veţi merge: spre viaţa veşnică sau spre chin. Aşa că schimbaţi-vă viaţa de acum, faceţi mai multe fapte bune,  respectaţi aproapele şi veţi fi mândri de voi. Ignoraţi toate acele imagini jignitoare şi urâte şi iubiţi Frumosul.

Sîrbu Emilia