RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 13
Astăzi: 617
Săptămînal: 6084
Lunar: 27913
Pe 3 luni: 77593

ISTORIA BISERICII "SFINŢII TREI IERARHI" DIN S.FLOREŞTI, R-NUL UNGHENI

 

 

Vreme de 200 de ani, sfânta Biserică se înalţă în mijlocul satului Floreşti, ce poartă hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”. Ea poartă în sine o istorie bogată: pe alocuri până la triumf, pe alocuri mai tristă, aşa cum i-a fost rânduit de sus.

Istoria bisericii începe din 1809, aşa cum este scris şi pe placa ce este instalată  pe peretele bisericii deasupra uşii.

Mărturii despre întemeierea bisericii au fost de la oameni în vârstă, locuitori ai satului Floreşti. După cum ne mărturiseşte sora Feodosia, de la tatăl său îşi aminteşte că biserica a fost construită de un boier cu numele Gafenco. De la început ea fusese un paraclis,unde se săvârşeau trebuinţele. Care au fost de la început preoţi nu ştie, dar de la tatăl sau încoace ea, şi cei de seama ei, îl ştiu pe preotul Conon Macrinici, numele căruia se afla în multe pomelnice. El a slujit până la război, apoi in timpul evacuării (migrării), el şi-a petrecut familia până la Prut ca sa plece in România, iar el s-a întors înapoi în sat. Pe timp de război biserica a fost închisă iar el a fost ascuns de către oameni prin beciuri, bordeie şi saraie în timpul prigoanei. Aşa ducându-şi crucea, s-a stins din viaţă aceasta la cele veşnice în anul 1946. Mormântul său se află în ograda bisericii înaintea altarului, ascultând şi astăzi Sfintele Liturghii.

După o lungă durată de timp (44 ani),sătenii dornici de Sfânta Biserică, au dorit să o redeschidă.

La 09 octombrie 1988 s-a făcut o adunare, la care au participat 160 oameni. La această adunare s-a format un consiliu de oameni, care să conducă toate întrebările bisericeşti. Atunci a fost ales drept staroste al bisericii Grigore Bereghici. Ei au înaintat la raion o cerere, unde s-au semnat toţi pentru reconstrucţie şi de a le trimite preotului.

La 03 septembrie 1989 se săvârşeşte prima slujba în locaşul sfânt de către preotul Dumitru TURTUREANU. Apoi în luna august 1991 este trimis, cu binecuvântarea Ierarhului – preotul Alexei ODAINIC, care s-a aflat în slujbă până în luna aprilie 1993.

La spusele oamenilor după preotul Alexei a fost preotul Ioan PASTUH, dar el a oficiat 3-4 slujbe. După preotul Ioan, la 17 mai 1993 este trimis preotul Dumitru EŞANU, care a slujit până la 05 iunie 1994. Din luna iulie 1994 până în luna mai 1995 slujbele sunt săvârşite de către preotul Vladimir CĂPRARI. Cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi a Prea Sfinţitului Vladimir, la data de 23 iunie 1995 este oficiată prima slujbă de către preotul Serghei MIZIN. Iată de acum se împlinesc 16 ani de când îşi duce crucea pe meleagurile noastre, oprind valul de preoţi ce se rânduia. La12 februarie 2001 de hramul Bisericii ,,Sfinţii Trei Ierarhi", a fost făcută o reparaţie capitală şi sfinţită cu părintele Emilian fost secretar de judeţ. Sute de credincioşi au bătut în ritmul clopotului cel mare. Şi de acum încolo, biserica, în liniştea ei va găzdui credincioşii aşa după cum a făcut-o mereu, iar noi, cei ce îi suntem copii duhovniceşti, ne vom strădui ca numele ei frumos sa fie purtat în lume, spre slava Celui ce o croteşte.

Din aceiaşi categorie

ISTORIA BISERICII "SF.M.MUC.GHEORGHE" DIN CARTIERUL BEREŞTI, OR. UNGHENI
16.11.2011 - Biroul de Presă a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

ISTORIA BISERICII "SF.ARH.MIHAIL ŞI GAVRIIL" DIN S.TEŞCURENI, R-NUL UNGHENI
15.12.2011 - Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

ISTORIA BISERICII "SF.ARH.MIHAIL ŞI GAVRIIL" DIN S.BUŞILA, R-NUL UNGHENI
08.12.2011 - Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni