Zi de hram și mare sărbătoare în parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Obileni, raionul Hîncești

Luni, 14 octombrie 2019, cînd Biserica Ortodoxă prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta Liturghie și Sfințirea Bisericii Acoperământul Maicii Domnului” din satul Obileni, raionul Hîncești.

Liturghia Praznicală de astăzi a fost prilejuită de Hramul bisericii și al localității dar și de împlinirea a o 100 de ani de la construcția Sfîntului locaș.

Astfel, astăzi, în dimineața zilei Ierarhul a fost întâmpinat călduros de Protopopul Circumscripției Hîncești, Protoiereul Serghei SLĂNINĂ, parohul bisericii, Protoiereul Mihail BARBALAT împreună cu Doamna Preoteasă și numeroși creștini veniți la rugăciune.

Anticipat Sfintei Liturghii au fost citite Rugăciunile de resfințire a bisericii după care Stăpânul a uns cu Sfântul Mir sfântul locaș stropindu-l și cu apă sfințită.

Ierarhului i-au coliturghisit un sobor impunător de preoți printre care Protopopul Circumscripției Hâncești, Protoiereul Serghei SLĂNINĂ și mai mulți clerici din cadrul episcopiei noastre cât și din alte eparhii.

În timpul vohodului mic, parohul bisericii, Protoiereul Mihail BARBALAT, a fost decorat cu înalta distincție bisericească Dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru pentru meritele deosebite și munca osârdnică depusă la consolidarea parohiei încredințate. Tot aici amintim că părintele cu ajutorul oamenilor de bună credință a făcut reparația capitală a bisericii atât pe exterior cât și pe interior cu o pictură canonică foarte frumoasă.

 La slujba de astăzi au luat parte și mai multe oficialități raionale printre care vicepreședintele raionului Hâncești, Domnul Iurie LEVINSCHI și locale în persoana Domnului Alexei DIMITRIU, primarul localității.

După citirea pericopei evanghelice Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la sărbătoarea de astăzi „Iubiți frați și surori, biserica admite ca adevăr neîndoielnic faptul că Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se întinde peste tot neamul omenesc și îndeosebi peste neamul creștinesc și peste fiecare dintre noi în parte. Preasfânta Fecioara, ca o Maica mult iubitoare, iubește tot neamul omenesc, dar cel mai mult pe creștini; poate ea să rămână indiferentă față de viața și soarta oameni­lor, să nu poarte grijă de ei, să nu îi acopere cu Acoperământul ei? Rugăciunile Împărătesei Cerești, săvârșite pentru noi, sunt primite cu bunăvoire de Fiul ei și Dumnezeu. La rugămintea ei, El a săvârșit prima Sa minune, prefăcând apa în vin în Cana Galileei. Și această lecție evanghelică este pentru creștini cea mai îmbucurătoare dovadă a acelui adevăr, că Maica Domnului mijlocește în chip neobosit pentru creștini înaintea Fiului ei.

Să ne amintim, iubiților, această istorie evanghelică și să ne oprim la ea, cercetând-o mai în amănunt. Să luăm aminte la faptul ca evenimentul petrecut în Cana Galileei nu are, parcă, o așa de mare însemnătate; totuși, Preasfânta Fecioara nu a lăsat nici acest lucru mărunt al vieții fără atenția ei deosebită, încredințându-ne ca Acoperământul ei se întinde peste toată viața noastră, peste toate împrejurările, atât peste cele neînsemnate, cât și peste cele ce au mare însemnătate pentru noi.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiat înconjurul sfântului locaș cu citirea pericopelor evanghelice ale învierii urmat de un Te Deum de mulțumire și rînduiala Sfințirii Troițelor înălțate recent în curtea bisericii la finele căruia mai mulți ctitori și binefăcători ai bisericii au primit Medalii și Diplome Eparhiale pentru aportul pe care l-au făcut la renovarea sfântului locaș.

La finele serviciului divin, Ierarhul, soborul de preoți și diaconi împreună cu mulțimea de credincioși s-au deplasat în procesiune spre agapa frățească pe un drum proaspăt reparat, făcând deschiderea lui și stropindu-l cu apă sfințită.