Vizitarea muzeului și-a altor edificii din complexul monahal al Mănăstirii Răciula

Marți, 21 septembrie 2021Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghie la Sfânta Mănăstire Răciula, a vizitat muzeul mănăstirii și alte edificii din complexul monastic.

Inițial, Înaltpreasfinția Sa a avut o discuție duhovnicească cu Stareța Mănăstirii, Schiegumena Eustolia (Rotari), care având aproape 100 ani de viață pământească, dintre care mai mult de 80 petrecuți în sfintele mănăstiri, reprezintă o adevărată istorie vie, întrucât a trecut prin tot felul de încercări și nevoință. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vizitat în chilie o monahie din obștea mănăstirii, care este una din cele mai vârstnice viețuitoare.

 După aceasta Ierarhul a vizitat paraclisul „Cuviosul Paisie Velicicovschii”, care a fost sfințit în această vară și biserica în construcție, în cinstea Sf. Proroc Ioan Botezătorul.

La final, Chiriarhul, însoțit de monahia LAVRENTIA (Borța), maica superioară a acestei mănăstiri, Arhimandritul PAFNUTIE (Popa), duhovnicul Sfintei Mănăstiri Răciula, Arhim. KIRIL (Braguța), Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și viață monahală și Starețul Sfintei Mănăstirii Hîrjauca, dar și de alți stareți și credincioși, a vizitat muzeul mănăstirii, care adăpostește o bogată și variată colecție de exponate ce fac parte atât din tezaurul bisericesc, cât și cel laic.

Menționăm că Înaltpreasfinția Sa vizitând exponatele respective, a apreciat efortul și osteneala obștii monahale de la Mănăstirea Răciula, care s-a străduit de a adăposti și a nu distruge, toate piesele istorice din acest muzeu monahal.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: VENIAMIN (Seculțan) și Ipodiaconul Cătălin DIACONU