(VIDEO și FOTO) Vizitarea bisericii în construcție din s. Cioropcani, r. Ungheni

Vineri, 26 noiembrie, 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, după săvârșirea Sfintei Liturghii din s. Zagarancea, a oficiat o vizită pastorală în satul Cioropcani Noi, raionul Ungheni.

În cadrul acestei vizite, Înaltpreasfinția Sa, însoțit de prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, a luat act de cunoaștere a lucrărilor ce se înfăptuiesc la zidirea bisericii „Sf. Ap. Ioan Teologul” din localitatea menționată.

Prot. Serghei MIZIN, parohul bisericii „Tuturor Sfinților” din s. Buciumeni, cel care este responsabil de construirea acestui sfânt locaș, i-a prezentat Înaltpreasfinției Sale proiectul bisericii în construcție.

În cadrul discuție purtate cu echipa de constructori, Ierarhul a oferit sfaturi și îndemnuri folositoare în privința lucrărilor ce se desfășoară în prezent.

Menționăm că la cererea credincioșilor din această localitate, întrucât nu aveau biserică, s-au adresat Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, cu rugămintea de a binecuvânta înălțarea unui sfânt locaș în această localitate, care să asigure asistență religioasă prin sfintele slujbe corespunzătoare, comunității credincioșilor ortodocși de aici. Astfel, prin binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, pe 9 octombrie 2020, a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sf. Ap. Ioan Teologul”.

Și chiar dacă înălțarea unui sfânt locaș în mod normal și firesc ar trebui să bucure pe orice credincios ortodox, totuși în cazul bisericii ce se înalță în satul Cioropcani, pare să nu bucure pe toată lumea. Spunem aceasta, deoarece, din relatările localnicilor, preoteasa Maria, soția preotului ce ține de Mitropolia Basarabiei, din satul Stolniceni, în a cărui componență administrativă intră și satul Cioropcani, nu doar că nu se bucură de zidirea bisericii amintite, dar întreprinde niște acțiuni de-a dreptul necreștinești, ca să nu le zicem direct păgânești. Și anume, această numită preoteasă, Maria, mergea la poarta fiecărui om pentru a le spune să împiedice construcția bisericii date. Or, aceste acțiuni cu iz păgânesc, nu-i fac cinste nicidecum unei femei creștine, cu atât mai mult unei preotese. De aceea îi recomandăm acestei femei să citească cu atenție viața Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și v-a vedea ce se poate întâmpla cu cei care merg împotriva bisericii lui Hristos și a sfințeniei ei.

Îmbucurător e totuși faptul că oamenii din s. Cioropcani nu ascultă intrigile și vorbele calomnioase ale acestei femei, și cu ajutorul lui Dumnezeu și forțele comune, duc la bun sfârșit lucrările de zidirea a sfântului locaș.