VIDEO și FOTO Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în duminica a IX-a după Cincizecime și de sărbătoarea Scoaterea Sfintei Cruci

Pe 14 august, 2022, în Duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, când este sărbătorită și Scoaterea Sfintei Cruci, dar și Sfinții 7 mucenici Macabei, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și ajutorul ce îl revarsă părintește peste omenire, cerându-se totodată sănătate și pace pentru întreaga omenire.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți copiii și credincioșii care s-au pregătit pentru Sfânta Împărtășanie.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa,a citi rugăciunea de sfințire a ierburilor mirositoare, așa cum prevede rânduiala bisericească la Scoaterea Sfintei Cruci.

După aceasta Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, felicitând părintește credincioșii prezenți cu Sfânta Duminică, dorindu-le o săptămână binecuvântată și un post cu multe roade duhovnicești, întrucât astăzi este și începutul postului Adormirii Maicii Domnului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

Menționăm că la ora 6 dimineața, la Catedrala Episcopală a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie, oficiată de prot. Ștefan RÎMBU, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul de copiii al Catedralei Episcopale, condus tot de preoteasa Liliana ROTARI.

După prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită rânduiala sfințirii apei mici, așa cum prevede rânduiala tipiconală în ziua Scoaterii Sfintei Cruci.

De asemenea, dorim să specificăm și faptul că dis de dimineață, Arhid. VENIAMIN (Seculțan), dimpreună cu câțiva ipdiaconi, deplasându-se la plantația Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, au adus multe stible de busuioc, plantate și îngrijite și de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, pe care credincioșii prezenți luându-le, au fost sfințite, așa cum și s-a menționat deja.

Scoaterea Sfintei Cruci și Sfinții 7 frați Macabei la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni 2022 – YouTube