Te Deum-ul prilejuit de împlinirea a 30 ani de la redeschiderea Mănăstirii „Cuvioasa Parascheva” – Hîncu

După procesiunea cu Sfintele Moaște, în curtea Sfintei Mănăstiri Hîncu, Soborul de Arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove și Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, Mitropolit de Odessa și Ismail, dimpreună cu soborul impunător de slujitori și-n prezența numeroșilor credincioși, au săvârșit Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu și Cuvioasei Parascheva, pentru tot ajutorul și darurile cerești revărsate asupra Mănăstiri „Cuvioasa Parascheva” – Hîncu, în toți cei 30 ani de la redeschidere.

De asemenea, acest Te Deum (molebeni) a fost săvârșit și pentru sănătatea tuturor viețuitorilor și ostenitorilor Sfintei Mănăstiri Hîncu, dar și pentru toți ctitorii, binefăcătorii și închinătorii acestei sfinte mănăstiri.

După încheierea acestui Te Deum, Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a adresat un cuvânt de felicitare atât Înaltpreafințitului Arhiepiscop PETRU, cât și Egumenii PARASCHEVA, cu prilejul cinstirii hramului acestui așezământ monahal. Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, a reiterat etapele prin care a trecut Sfânta Mănăstire Hîncu, de la redeschidere și până în prezent, amintind și momentul când la numit în 10 septembrie, 1992, pe tânărul Ieromonah PETRU (Musteața), actualul Arhiepiscop PETRU, să readucă la viață duhovnicească această mănăstire, care era ruinată, aproape în întregime. Și cu acest prilej Mitropolitul VLADIMIR, a adus cuvinte de laudă și apreciere profundă atât Înaltpreafințitului Arhiepiscop PETRU și Maicii Starețe, Egumenii PARASCHEVA, cât și întregii obști, dar și tuturor ctitorilor, pentru toată munca și osteneala jerfelnică depusă la înfrumusețarea și prosperarea duhovnicească și materială a acestei sfinte mănăstiri.

După aceasta Înaltpreasfințitulul Arhiepiscop PETRU a mulțumit sufletește Mitropolitului VLADIMIR pentru încrederea acordată în toți acești 30 de ani, pentru toate încurajările și aprecierile, oferindu-i în dar Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, un set deosebit de panaghii (două engolpioane și o cruce pectorală).

Apoi cu-n cuvânt de felicitare și profundă apreciere a venit și înaltul oaspete Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, Mitropolit de Odessa și Ismail, care a înmânat din parte Fericitului ONUFRIE, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, înalte ordine și medalii ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Astfel Mitropolitul AGAFANGHEL i-a înmânat Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU Ordinul „Sf. Ierh. Nicolai”, iar Egumenii PARASCHEA, Medalia „Sf. Cneghină Olga”

La final, Înaltpreafințitului Arhiepiscop PETRU și Maica Stareță, Egumena PARASCHEVA au mulțumit Soborului de Arhierei, slujitorilor prezenți, dar și tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și închinătorilor.

Apoi Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU i-a oferit în dar Maicii Starețe, Egumena PARASCHEVA, două cruci cu pietre scumpe, cu ocazia cinstirii sfântului ocrotitor.

Iar după aceasta, distinși oaspeți din țară și de peste hotare, dar și numeroși creștini dornici de a fi prezenți la marea sărbătoare de azi, l-au felicit pe Vladâca Petru dar și pe omagiata zilei, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), Stareţa Mănăstirii, care îşi dă silinţa pentru edificarea şi înfrumuseţarea acestui sfânt așezământ timp de 29 de ani de când este Stareță.

Menționăm și faptul că la acest Te Deum a adusă ca prinos o tonă de ciocolate, care au fost împărțite tuturor celor prezenți.

La sfârșit obștea Sfintei Mănăstiri, cu prilejul hramului, a fost oferită o agapă frățească.