„Străin am fost și m-ați primit, gol am fost și m-ați îmbrăcat…”

Preacuvioasă Egumenă PARASCHEVA (Cazacu), Stareță a Mănăstiri „Cuvioasa Parascheva” de la Hîncu și Preacuvioasă Egumenă ELISAVETA, Stareță a Mănăstirii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din mun. Ungheni, ținem să Vă aducem mulțumire și profundă recunoștință pentru dragostea și bunăvoința ce ați arătat-o față de refugiații din Ucraina ce i-ați adăpostit în mănăstire.

Ne bucurăm duhovnicește că pe lângă toate îndeletnicirile și preocupările mănăstirești, ați avut disponibilitatea de a adăposti și hrăni un număr considerabil de refugiați, împlinind prin această faptă cuvântul evanghelic spus de Hristos: „… străin am fost și m-ați primit; flămând am fost și m-ați hrănit; gol am fost și m-ați îmbrăcat…”.

Aceleași mulțumiri și aprecieri se îndreaptă și către Părinții Protopopi și preoți din Eparhie ce s-au implicat prin colectarea și oferirea unor pachete de bunuri refugiaților ce tranzitează sau chiar staționează în țara noastră. În mod deosebit ne exprimăm recunoștința față de Prot. Bartolomeu TURTUREANU, Protopopul Circumscripției Ungheni, care a oferit hrană refugiaților ce trec prin Punctul Vamal Sculeni

În acest context îndemnăm și avem nădejdea că și-n continuare toate mănăstirile vor primi după posibilitate refugiați, dar și protopopiatele se vor implica în a oferi respectivilor refugiați asistență religioasă, cât și materială.

Totodată vin cu îndemnul către Sfintele Mănăstiri, dar și preoții ce vor a primi refugiați, atunci când îi adăpostiți, anunțați polițistul de sector și medicul de familie de care aparțineți, ca să-i i-a în evidență pe moment, așa cum prevede legea, ca prin aceasta să fie evitate eventualele probleme de ori ce natură, întrucât printre cei refugiați se află și micuți chiar și de 4 și 9 luni, dar și de un an.

De asemenea, țin să menționăm și faptul că astăzi am discutat cu Protopopii din Eparhiei despre următoarele acte caritabile și de ajutorare ce le vom înfăptui pentru refugiații din Ucraina. În mod concret am convenit că vom procura haine noi, ce vor fi oferite respectivilor refugiați.

Chiar și astăzi, după activitatea arhipăstorească de la Reședința Arhiepiscopală de la Sfânta Mănăstire Hâncu, m-am deplasa la Chișinău, pentru a procura haine noi pentru copiii și tineriii refugiaților ce sunt cazați la Mănăstirea Hîncu.

Ținem să precizăm și faptul că toți credincioșii și oamenii de bună credință ce vor să ajute cu diferite bunuri (haine, produse alimentare și de igienă, etc.) prin intermediul bisericii refugiații din Ucraina, sunt rugați de a se adresa Domnului Serghei CRUDU (tel. 067223981), responsabil de activitatea socială în cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, ca să fie oferite refugiaților, centralizat, prin Sectorul Sinodal, Activitate Socială.

Cu dragoste creștinească și recunoștință,

+PETRU, 

Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni