Slujba prevegherii în ajunul marelui praznic al Înălțării Domnului Nostru Iisus Hristos în catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni

Miercuri seara, 27mai 2020. În ajunul Praznicului Împărătesc al Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat slujba privegherii în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Cnz. Alexandru Nevschi” din oraşul Ungheni.

Alături de Preasfinția Sa, s-au rugat la slujba privegherii, soborul de preoți și diaconi slujitori împreună cu creștinii Catedralei.

Această sărbătoare este cinstită de creștini asemeni Învierii Domnului după cum spune Sfîntul Ioan Gură de Aur ,,Ce sărbătoare este astăzi? Este o sărbătoare înaltă şi mare, care covârşeşte mintea omenească, şi vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a aşezat-o, adică a lui Dumnezeu. Astăzi neamul omenesc iarăşi s-a împăcat cu Dumnezeu. Astăzi vrăjmăşia cea îndelungată s-a ridicat, războiul cel îndelungat s-a sfârşit. Astăzi s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte niciodată nu se putea aştepta. Căci cine ar fi nădăjduit că Dumnezeu iarăşi se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrăjmaş al oamenilor, ci pentru că robul era uşuratic la minte; nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulţumit”

Ca și de Paşti creştinii acordă o deosebită atenţie mesei praznicale din ziua de Ispas (denumirea populară a sărbătorii). Se mănîncă pască, se ciocnesc ouă roșii şi se dau de pomană, de sufletul morţilor spre folosul înălţării lor spre cer. Din această zi creştinii se salută cu sintagma „Hristos s-a înălţat!” – „Adevărat s-a înălţat!”.