Simpozionul ştiinţifico-artistic Efim JUNGHIETU

Sîmbătă, 17 decembrie 2016, în incinta Muzeului de Istorie şi Etnografie din or. Ungheni, Secţia de Cultură şi Turism a raionului Ungheni în colaborare cu Academia de Ştiinţă din Moldova au desfăşurat Simpozionul ştiinţific-artistic ,,Colindul de Crăciun”,  în memoria regretatului folclorist Efim JUNGHIETU. Pe lîngă unele momente artistice legate de tematica Simpozionului, în cadrul acestuia, unii participanţi au prezentat comunicări ştiinţifice despre colindul de la Naşterea Domnului. Moderatori şi coordonatori al acestui Simpozion au fost dn-l Petru POPA şi dn-a Maria COCIERU, cercetători ai Institutului de Filologie a Academiei de Ştiinţă din Moldova.

Cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la acest Simpozion a fost prezent şi Prot. Ştefan RÎMBU, preşedintele Sectorului Eparhial Relaţii, invitat fiind de Secţia de Cultură şi Turism a raionului Ungheni. Cuvîntul de deschidere i-a revenit gazdei, domnului Vasile IUCAL, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie. Apoi cu un cuvît de salutare şi apreciere a venit dn-l Petru LANGA, vice-primarul oraşului Ungheni, iar după aceasta dn-l Petru POPA, moderatorul Simpozionului, a oferit cuvântul prot. Ştefan, pentru a prezenta comunicatul ştiinţific ,,Generalităţi despre colindul religios”. Prin comunicatul prezentat, prot. Ştefan a vorbit despre istoria, semnificaţia, importanţa şi necesitatea colindului religios, menţionând în mod deosebit că, colindul religios trebuie să conţină în sine mesajul evangheli despre Naşterea Domnului. A fost explicat de ce trebuie să numim această sfântă zi Naşterea Domnului şi nu Crăciun. Datele şi informaţiile relevate despre colindul religios au fost apreciate, întrucît multe din ele au prezentat o noutate pentru cei prezenţi.

La final atât reprezentanţii Academii de Ştiinţă din Moldova, cât şi organizatorii acestui Simpozion, au mulţumit celor care au prezentat comunicatele ştiinţifice despre colindul de la Naşterea Domnului.

În încheiere doamna Maria BOLOTOVICI, şefa Secţiei de Cultură a raionului Ungheni, a adus sincere mulţumiri tuturor celor implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a acestui Simpozion, oferind în semn de recunoştinţă Diplome de participare.