Simpozion Științifico-Cultural la Palatul de Cultură din mun. Ungheni cu participare din partea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Duminică, 24 octombrie 2021, la ora 11, în incinta Casei de Cultură din mun. Ungheni, a avut loc Simpozionul Științifico-Practic Național în memoria folcloristului Efim Junghietu, intitulat Vița de vie și vinul: practica agricolă, socială și spirituală.

 Acest Simpozion a fost organizat prin colaborare de Ministerul Educației și Cercetării al Rep. Moldova; Institutul de Filologie „Bogdan Petriceicu-Hajdeu”; Secția de Cultură și Turism a Raionului Ungheni; Palatul de Cultură Ungheni și Muzeul de Istorie și Etnografie, Ungheni.

Întrucât Secția de Cultură și Turism a Raionului Ungheni se află în colaborare cu Episcopia de Ungheni și Nisporeni, la această activitate cultural-artistic-științific, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a fost prezent și Prot. Ștefan RÎMBU, Președintele Sectorului Eparhial Relații Culturale.

În cadrul acestui Simpozion au fost prezentate de diferiți participanți mai multe comunicate legate de tema vinului și a viței de vie.

În timpul acestor expuneri Prot. Ștefan RÎMBU a prezentat comunicatul cu tema VINUL – ELEMENT SACRU. În contextul acestei prezentări Prot. Ștefan a prezentat textele biblice, dar și ritualurile religioase din Credința Ortodoxă unde vinul este folosit ca un element sacru. În mod deosebit a vorbit despre folosirea vinului în cel mai sublim moment liturgic, Sfânta Împărtășanie.

După prezentarea comunicatelor, organizatorii au înmânat participanților Diplome de recunoștință.

La finalul Simpozionului au fost prezentate câteva momente artistice tematice de Teatrul Dramatic „Vlădenii”, Formația folclorică „Doina Prutului”, Ansamblul de Dans Popular „Struguraș” și Formația folclorică „Răzeșii”.

Menționăm că scopul acestui Simpozion a fost consolidarea metodologiei de cercetare etnologică a mediului etnocultural local în vederea consemnării, valorificării și promovării practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița de vie și vinul.