Sfințirea Liceului „Elada” din satul Măcărești, raionul Ungheni

Joi, 9 decembrie, 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, în a doua parte a zilei, după activitatea arhipăstorească de la Centrul Eparhial din Mun. Ungheni s-a deplasat în satul Măcarești, raionul Ungheni, la Liceul ,,Elada”, care împlinește astăzi 14 ani de la înființare.

Cu acest frumos prilej, la inițiativa Administrației Liceului și la îndemnul Înaltpreasfinției Sale a fost săvârșită slujba de sfințire a Liceului.

După ce Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros a fost săvârșită slujba sfințirii. Alături de Înaltpreasfinția Sa au luat parte prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, prot. Alexandru BUZA, parohul bisericii ,,Sf. Ierh. Grigore Teologul” din localitate, dar și alți preoți.

De asemenea la slujba de sfințire au luat parte Dna Iulia PANCU, Șefa Secției Educație a Raionului Ungheni, Dna Maria ANTONIUC, Directoroare a Liceului, reprezentanții ai Administrației Publice Locale și învățători și angajați ai instituții.

După oficierea slujbei de sfințire Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură despre folosul, importanța și necesitatea sfințirii instituțiilor de învățământ, unde copiii pătrunzând în lumea cunoștințelor, să poate mai ușor însuși materiile ce se predau, iar profesorii să poate cu mai mult spor și ajutor să insufla copiilor ce învață dragostea de carte și de înțelepciune.

De asemenea Ierarhul a îndemnat elevii să prețuiască acești ani valoroși pe care îi petrec în instituția de învățământ și să respecte ca pe părinți, pe stimați profesori, care trudesc străduitor pe tărâmul educației. Iar corpului didactic le-a dorit să fie înzestrați cu putere și răbdare, asigurându-i și de profundă apreciere pentru titanica muncă ce o depun pentru a făuri viitorii oameni responsabili.

Cu ocazia sărbătoririi a 14 ani de la înființarea liceului, dar și pentru bogata activitate managerială, Ierarhul a oferit Doamnei Director, Maria ANTONIUC, Medalia Eparhială ,,Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. I.

De asemenea, prin bunăvoinţa Înaltpreasfinției Sale și câțiva profesori, cei mai în vârstă din instituție, au fost și ei decorați cu Medalia Eparhială ,,Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. I.

Totodată Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a oferit instituție un set de 200 Ziare Eparhiale ,,Cuvântul Ortodox”, ediție dedicată special tinerilor, din care elevii să poate afla sfaturi și învățături folositoare pentru vârsta lor.

După aceasta, în mod organizat, coordonați de Doamna Director, s-a mers prin fiecare clasă, cu agheasma și untdelemnul sfințit, pentru a fi binecuvântată și sfințită întreaga instituție.

Apoi, cu ocazia împlinirii a 14 ani de activitate a Liceului, câteva grupuri folclorice din cadrul instituției au prezentat un frumos program artistic, prin care s-a vădit odată în plus abilitatea elevilor și dibăcie profesorilor.

Menționăm că Doamna Iulia PANCU, Șefa Direcției Educație Ungheni, în cuvântul luat, pe lângă felicitările adresate corpului didactic și elevilor, a ținut să aprecieze importanța slujbei de sfințire a instituție, necesitatea colaborării instituțiilor de învățământ cu biserica, dar și folosul prezenții slujitorilor bisericii în cadrul instituțiilor de învățământ. Totodată a acordat și o Diplomă de Merit instituției cu ocazia a 14 ani de prodigioasă activitate.

La final, Doamna Director, a prezentat Înaltpreasfinției Sale și oaspeților proiectul inițial de construire a respectivului liceu, vorbind și despre proiectele ce vor fi implementate în viitor.

Totodată Doamna Director, Maria ANTONIUC, a ținut să aducă sincere și sufletești mulțumiri Înaltpreasfinției Sale pentru prezență, pentru cuvintele de învățătură și sfaturilor utile, pentru apreciere și încurajare, dar și pentru darurile oferite.