Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți în Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

Miercuri, 12 februarie 2020, cînd Biserica Ortodoxă face pomenire sfinților Trei Ierarhi și luminători ai lumii, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, Preasfințitul PETRUEpiscop de Ungheni și Nisporeni, după oficierea tradiționalului acatist în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăț a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

La final Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură din viața Sfinților Trei Ierarhi: „Iubiți credincioși, Vedeți grija Sfinților Trei Ierarhi pentru unitatea Bisericii? Vedeți grija lor pentru mântuirea oamenilor? Atât în viața cât și după moarte, sfinții se îngrijesc de unitatea Bisericii, de păstrarea cu sfințenie a dreptei credințe, de sporirea noastră în fapte bune și de mântuirea lumii. Vedeți cum a rânduit pronia dumnezeiască pe acești mari ierarhi, tocmai în secolul IV, secolul cel mai lovit de eresuri și dezbinări, pentru a apăra unitatea credintei în Biserica, pentru a salva creștinătatea de eresuri și de idolatrie, pentru a smeri filosofia păgână și a întări dogmele dreptei credințe în lume?

N-au putut suferi Sfinții Trei Ierarhi dezbinarea Bisericii lui Hristos, ei care se jertfiseră să mențină corabia Bisericii în pace, să sporească sfânta credință, să risipească eresurile și să curețe sufletele oamenilor de patimi. De un gând cu ei sânt toți sfinții și îngerii din cer, ca și toți păstorii și creștinii ortodocși. Toți se roagă înaintea Preasfintei Treimi pentru biruința Evangheliei, pentru pacea în lume și mântuirea sufletelor noastre.