Sfânta Liturghie și slujba prohodului, pentru nou-adormitul Prot. Mitrof. Teodor ZAGNAT, oficiate de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU

Joi, 1 iunie 2023, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a fost prezent în parohia „Cuvioasa Parascheva” din s Sărata Galbenă, r. Hâncești, unde a săvârșit Dumnezeiasca Litrughie și slujba înmormântării Protoiereului Teodor ZAGNAT, cel care a slujit în această parohie 43 de ani.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de Prot. Vadim COROSTINSCHI, Seretarul Eparhial și  Prot. Serghei SLĂNINĂ, Protopop de Hîncești, de soborul slujitorilor prezenți și de numeroși credincioși.

Alături de Ierarh au coliturghisit un sobor impunător de preoți: Prot. Vadim COROSTINSCHI, Seretarul Eparhial, Prot. Serghei SLĂNINĂ, Protopop de Hîncești, dar și alți slujitori din Protopopiatul dat, cât și din întreaga țară, care au venit pentru a lua parte la slujba înmormântării Prot. Mitrof. Teodor ZAGNAT.

După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu-n sobor impunător de slujitori, a săvârșit slujba prohodului, pentru nou-adormitul Prot. Mitrof. Teodor ZAGNAT.

Atât răspunsurile Sfintei Liturghii, cât și cântările prohodului, au fost interpretate umilincios de Corul de maici al Sfintei Mănăstiri Hîncu, condus de Egumena PARASCHEVA (Cazacu), Stareța acestei mănăstiri.

După slujba prohodului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a ținut un frumos și umilincios cuvânt de învățătură, în care a îmbărbătat duhovnicește și a mângâiat spiritual pe cei doi feciori ai Protoiereului Teodor ZAGNAT.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa, a elogiat în timpul cuvântării, personalitatea marcantă a Protoiereu Mitrofor Teodor ZAGNAT, care în decursul vieții sale pământești de aproape 90 de ani și 55 ani de slujire la Sfântul Prestol, s-a remarcat prin înalte calități umane și adevărate virtuți creștinești, prin care și-a câștigat în mod cinstit înalte  aprecieri, confirmate prin distincții, medalii și ordine bisericești și statale.

După aceasta, sicriul cu trupul neînsuflețit al Preacucernicului Părinte Protoiereu Mitrofor, Teodor ZAGNAT, a fost petrecut de Ierarh, slijitorii, îndoliata familie și credincioșii prezenți, pe ultimul drum și așezat cuviincios în mormântul din ograda bisericii „Cuvioasa Parascheva” din s. Sărata Galbenă, unde a slujit exemplar și cu râvnă sfântă 43 de ani.

Scurte date biografice:

Protoiereu Feodor ZAGNAT, paroh al bisericii ,,Sf. Cuv. Parascheva”, s. Sărata Galbenă, r. Hîncești.
Pe data de 18 iunie ar fi împlinit 90 de ani. S-a născut în s. Scumpia, r. Fălești.
A absolvit Academia de Teologie Ortodoxă Odessa. a. 1961
Are 55 de ani de preoție. (Hirotonit pe data de 15 mai 1968 de către ÎPS SERGHIE, Arhiepiscop de Herson și Odessa)
Preoteasa decedată: Olimpiada.
Părintele Feodor, a convețuit frumos și creștinește 57 de ani împreună cu regretata Preoteasă Olimpiada, cu care a avut trei copii: Oleg, Lilian și Nicolai.

A fost paroh în 3 parohii – s. Trebisăuți, r. Briceni; s. Heciu Vechi, r. Sângerei și Sărata Galbenă, r. Hîncești

În parohia Sărata Galbenă, a fost paroh 43 de ani, numit din data de 7 august, 1980.

A primit toate decorațiile bisericești.

Din partea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni a primit:
• Medalia eparhială ,,Sf. Bin. Cnz. Alexandru Nevschi”, gr. I
• Medalia eparhială ,,Sf. Apostolii Petru și Pavel”, gr. I
• Medalia eparhială ,,Sf. Apostolii Petru și Pavel”, gr. II
• Distincția ,,Sf. Cuv. Parascheva”.