Sfânta Liturghie și slujba prohodului, pentru nou-adormitul Arhimandritul SILUAN (Cheptene), fostul paroh al bisericii „Înălțarea Domnului” din s. Bălceana, r. Hîncești

Joi, 19 mai 2022, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat în Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Înălțarea Domnului” din satul Bălceana, r. Hîncești.

Alături de Ierarh au coliturghisit un sobor impunător de preoți: Prot. Vadim COROSTINSCHI, Secretarul Eparhial, prot. Serghei SLĂNINĂ, Protopop de Hîncești, dar și alți slujitori din Protopopiatului amintit.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolai” din mun. Hâncești, condus de Prot. Serghei BRICEAG, parohul acestei bisericii.

După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu soborul impunător de slujitori, a săvârșit slujba prohodului, pentru nou-adormitul Arhimandritul SILUAN (Cheptene), fostul paroh al bisericii „Înălțarea Domnului” din s. Bălceana.
Cântările prohodului, au fost interpretate umilincios de Corul de maici al Sfintei Mănăstiri Hâncu, condus de Egumena PARASCHEVA (Cazacu), stareța acestei mănăstiri.

După slujba prohodului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a ținut un frumos și umilincios cuvânt de învățătură, în care a îmbărbătat duhovnicește și a mângâiat spiritual comunitatea religioasă a parohiei „Înălțarea Domnului” din satul Bălceana.

Totodată, Înaltreasfinția Sa, a elogiat în timpul cuvântării, faptele și credința părintelui Siluan, care în decursul vieții sale pământești de doar 48 ani și de slujire la Sfântul Prestol de 28 ani, s-a remarcat prin înalte calități umane și adevărate virtuți creștinești, prin care și-a câștigat în mod cinstit înalte aprecieri.

După ce numeroșii credincioșii prezenți, cu multă durere și tânguire, și-au luat rămas bun de la cel care le-a fost 17 ani paroh și duhovnic, sicriul cu trupul neînsuflețit al Arhimandritului SILUAN a fost petrecut de Ierarh, slujitorii și credincioșii, pe ultimul drum, fiind așezat cuviincios în mormântul din ograda bisericii „Înălțarea Domnului”, pe care chiar Arhimandritul SILUAN, dimpreună cu ctitori și oameni de bună-credință a înălțat-o spre slava lui Dumnezeu.