Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în duminica a XXIV-a după Cincizecime

5 decembrie 2021, în duminica a XXIV-a după Cincizecime, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu slujitorii și credincioșii, au înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu și laudă pentru darurile și binecuvântările Sale îmbelșugate, care le revarsă cu milostivire peste omenire.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa, a ținut un cuvânt predicatorial, în care a explicat mesajul evengheliei despre bogatul căruia i-a rodit țarina (Luca 12, 16-21). În cuvântul de învățătură Ierarhul a menționat: „Sfânta Evanghelie din Duminica a XXVI-a după Rusalii a fost rânduită de Biserică să fie citită în această primă duminică a Postului Naşterii Domnului, pentru că este plină de învăţături în ceea ce priveşte urcuşul nostru duhovnicesc spre marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina nu se referă la un om anume, ci bogatul lacom, nemulţumitor şi nemilostiv poate fi orice om ajuns într-o stare de robie a sufletului său, printr-un ataşament exclusiv de bunurile materiale limitate şi trecătoare din lumea aceasta. De aceea să știm că, bogăţia nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun. 

Mai înțelegem din textul evanghelic că marea iluzie a bogatului lacom de a-şi construi fericirea numai pe averi materiale, pe care le adună în hambare noi, mai mari, este taxată de Evanghelie ca fiind o nebunie. De aceea, Dumnezeu îi spune acestui om pe care bogăţia l-a dezaxat şi l-a dezumanizat: „Nebune, în această noapte vor cere de la tine sufletul tău! Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi?” (Luca 12, 20). Adică moartea te va desparte de toate averile materiale.

Evanghelia de azi e o lumină a folosirii bogăţiei ca dar al lui Dumnezeu care trebuie împărţit de cel bogat cu oamenii săraci.

În concluzie, Biserica ne îndeamnă să ne îmbogăţim mai mult sufleteşte sau duhovniceşte, prin credinţă, bunătate sufletească şi fapte bune, unind postul cu rugăciunea şi cu milostenia.”

Întrucât suntem în Postul Nașterii Domnului, credincioșii prezenți care s-au pregătit corespunzător pentru Sfânta Împărtășanie, au primit Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe toți creștinii cu Sfânta Duminică, dorindu-le credincioșilor o săptămână binecuvântată și rodnică în fapte bune.

Menționăm că la ora 6 dimineață a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni