Ședință de lucru la Centrul Ortodox „Sfântul Ioan Teologul” din s. Răciula, r. Călărași,

Luni, 26 decembrie, 2022, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a efectuat o vizită pastoral-misionară în satul Răciula, raionul Călărași, unde a avut o întâlnire de lucru în incinta Centrului Ortodox „Sfântului Ioan Teologul”.
În cadrul acestei întâlniri Înaltpreasfinția Sa a purtat o discuție părintească cu slujitorii prezenți de față.

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri inițiată de Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, slujitorii prezenți au analizat mai multe acte sinodale prin prisma mărturisirii de credință și recunoașteri a Bisericii Ortodoxe ca „Biserică Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică”, venind cu argumente forte și profunde asupra unor declarații și decizii sinodale începând cu anii 2000. În acest context s-a vorbit și despre pericolul și rătăcirile ecumenismului. Totodată Înaltpreasfinția Sa a prezentat lacunele și rătăcirile dogmatice Declarației din Toronto și ale Samitul liderilor religioși din 2006, în care s-a proclamat un „Dumnezeu” comun religile avramice (iudeii și musulmanii).

Discuțiile în cadrul acestei întâlniri au durat 6 ore jumătate, de la ora 11, până la 17 și 30.

Specificăm că este prima întâlnire de acest gen și sperăm că această frumoasă tradiție va continua sistematic, deoarece astfel de întâlniri au o importanță deosebită, iar analiza acestor acte este primordială pentru creștinii ortodocși.
După aceasta, administrația respectivului Centru Ortodox au prezentat Ierarhului raportul de activitate a tot ce s-a înfăptuit pe parcursul anului 2022.
Înaltpreasfinția Sa a luat act de cunoaștere a tot ce s-a înfăptuit în cadrul acestui Centru, exprimându-și recunoștința și aprecierea pentru efortul și osteneala ce se depune a se înfăptui activități pastoral-misionare, educative, și comemorative, având nădejdea că și-n continuare se vor desfășura tot cu același devotament și dăruire.
Menționez că Centrul Ortodox „Sfântului Ioan Teologul” din satul Răciula, raionul Călărași, înființat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, înfăptuiește multiple activități, în deosebi cu tinerii.
Acest centru cuprinde în spațiul său și-n deosebit muzeu, care în cele 4 camere oferă spre atenția tuturor vizitatorilor diverse exponate cu valoare istorică deosebită.
De asemenea, aici mai este și Expoziția „Sfinților noilor mucenici ce au pătimit în închisori”, unica în țara noastră de acest fel, care pe timpul vacanțelor, și nu numai, are și până la 250 de vizitatori. Iar în toamana acestui an, 2022, chiar și Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, Mitropolitul de Odessa și Ismail, a vizitat acest muzeul și expoziția acestui Centru, aducând un cuvânt de înaltă apreciere pentru activitatea ce se înfăptuiește aici.