Sărbătorirea solemnă a Hramului Catedralei Episcopale din mun. Ungheni și 800 ani de la nașterea Sf. Kneaz Alexandru Nevski

Duminică, 12 septembrie 2021, Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a-și sărbători ocrotitorul ceresc, pe Sfântul Binecredincios Mare Kneaz Alexandru Nevski.

După întâmpinarea Sfintelor Moaște ale Binecredinciosului Kneaz Alexandru Nevski și efectuarea procesiunii, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, dimpreună Înaltpreasfințitul MARCHEL, Arhiepiscop de Bălți și Fălești și, dimpreună cu impunătorul sobor de slujitori și mulțimea credincioșilor adunați, au întâmpinat solemn pe distinsul oaspete, Înaltpreasfințitul AGAFANGHEL, Mitropolit de Odessa și Ismail.

Respectiv, serviciul divin a fost săvârșit de trei Ierarhi, înconjurați de Protopopi, Stareți și de un ales sobor impunător de preoți şi diaconi slujitori din Eparhie, dar și din alte Eparhii, cât și din Ucraina.

Menționăm că au fost săvârșite două Sfinte Liturghii, concomitent, una în Catedrala Episcopală ,,Sf. Binecredincios Kneaz Alexandru Nevski”, iar alta, cea sobornicească, în subsolul, amenajat corespunzător, al viitoarei Catedrale Episcopale ,,Icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăț”, care momentan este în construcție.

În timpul Sfintelor Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă lui Dumnezeu pentru toate și rugăciuni de laudă Sf. Alexandru Nevski, cerându-se umilincios ca să ocrotească pe toții fiii duhovnicești ai Catedralei Episcopale, dar și întreg orașul Ungheni, întrucât până nu de mult Sf. Alexandru Nevski era și ocrotitorul localității date.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.