Raport de activitate a Sectorului Eparhial, Activitate Socială și Caritate, protopopiatul Hâncești, pentru anul 2019

Pe tot parcursul anului în cuprinsul Protopopiatului Hâncești, au fost realizate un șir de activități cu caracter social ghidate de membrul Sectorului Eparhial, Activitate Socială și Caritate, Protoiereului Vasile PREPELIȚĂ, care a avut o colaborare fructuoasă cu mai multe instituții atât de stat cât și private.

Aici mai jos vom prezenta cele mai importante proiecte realizate în anul 2019:

Luna ianuarie 2019. Părintele a vizitat Internatul Republican pentru copiii cu dizabilități din mun. Hâncești, aducând în dar încălțăminte (adidași), pastă de dinți, periuțe de dinți, pieptene, șervețele umede, cadouri cu dulciuri, banane, portocale și mere pentru cei 28 de copii aflați la internat.

09. 01. 2019. Azilul de bătrâni din com. Sarata-Galbenă, au adus Vestea Nașterii Mântuitorului bătrânilor prin colinde frumoase. Moș Crăciun a ajutat la împărțirea cadourilor, creând o atmosfera de poveste  și o dispoziție bună.

20. 01. 2019. Părintele Vasile a trimis haine cadouri la copiii orfani din Cahul prin tineri de acolo achitând pe lângă toate coletele, 300 lei pentru benzină.

17. 03. 2019. Copiii de la Centru de plasament temporar ,,Brândușa” au fost împărtășiți după care au fost serviți cu o masă de post gătită de gospodinele  noastre după care au jucat tenis și fotbal.

05. 04. 2019. Sa organizat o Masă de caritate pentru 70 de bătrâni în satul Sărata Galbenă cu mâncare de casă tradițională în Duminica sfintei Cruci.

26. 04. 2019. Cu ajutorul oamenilor de buna credinta părintele a pregatit 100 de cadouri de Paști pentru copiii orfani și copiii cu dizabilitați. După Denia din Joia Mare cu citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor, ne-am deplasat la Internatul Republican pentru copiii cu dizabilități din mun. Hâncești și la Centru de Plasament ,,Brândușa” pentru copiii în situații de risc pentru a oferi copiilor cîte un cozonac și darurile pregătite.

28. 04. 2019. Părintele a vizitat 40 de familii nevoiașe, care au primit în dar din partea Bisericii Ortodoxe, bucate pentru masa de sărbătoare pregătite cu multă dragoste. S-a primit un meniu extraordinar datorită implicării mai multor oameni de bună credință: Carne coaptă, aripi de pui, pulpe, pește prăjit, cârnăciori, salam, cașcaval, crenvuști, conserve de pește și carne, ouă roșii, cozonac și pască, bomboane, biscuiți etc.

03. 05. 2019. În Săptămâna Luminata părintele a vizitat Azilul de Bătrâni din com. Sarata-Galbena și Centru pentru copiii cu dizabilități ,,Pasarea Albastră” din or. Hîncești, unde am adus bucuria Învierii Domnului, la 68 de bătrâni și 25 de copii prin cadouri dulci (Cozonac, fructe, bomboane si ouă roșii cu jucării înăuntru pentru copii).

06. 05. 2019. Centrul Maternal pentru femei cu copiii în brațe fără adăpost din or. Hâncești și Hospice (îngrijire paleativa pentru bolnavii incurabili) din mun. Chisinau, unde am împărțit cozonaci și dulciuri, dar pentru copii și câte un ou în forma de iepuraș cu surpriză.

11. 05. 2019.  Cu stăruința părintelui s-a trimis cadouri pentru Orfelinatul din Cahul. Cozonaci, ouă cu surprize, bomboane și biscuiți pentru copilași.

19. 08. 2019. Părintele Vasile a dus struguri sfințiți la cei nevoiasi, bolnavi, în neputință și bătrâni. Am vizitat mai multe familii cu mulți copii, Centru pentru femei însărcinate și cu copii mici care au avut violență în familie ,,PRO-FEMINA ” din mun. Hâncești, Azilul de bătrâni și cu dizabilități din com. Sarata-Galbenă.

23. 08. 2019. Părintele a  pregatit haine, încălțăminte și jucării, donate de catre credincioși în luna iulie, pentru a fi transportate la casa de copii și azilul de bătrâni din mun. Cahul.

29. 08. 2019. Părintele a procurat 40 de ghiozdane pentru copiii orfani și din familii social-vulnerabile. Am vizitat Centru ,,PRO-FEMINA” pentru femei cu violența în familie, Centru ,,BRÎNDUȘA” pentru copiii în situații de risc din familiile sărace din mun. Hâncești și familiile nevoiașe cu mulți copii.

13. 10. 2019. Părintele a botezat 6 copii de la centru temporar „Pro-Femina” Hâncești, din familii vulnerabilile unde au participat 350 de cumătri.

Din partea familiei preotului Vasile Prepeliță au fost aduse produse alimentare și haine de prima necesitate pentru o familie cu 3 copii,  de care are grijă numai mama de 21 de ani, ea fiind singură de la internat.

02. 12. 2019.  Părintele a lansat campania Darul tău pentru pruncul Hristos.

10. 12. 2019. Părintele Vasile a dus 50 de copii de la Centrul de Plasament pentru copiii în situații de risc ,,BRÎNDUȘA” și Internatul Republican pentru copiii cu dizabilități din mun. Hâncești la Filarmonica Naționala ,,S. Lunchevici” din Chișinau la un concert prilejuit de sarbatorile de iarnă ,,MOȘ CRĂCIUN EȘTI TU,,. Multumim d-nei Tatiana Rusu-Jizdan, care a organizat acest concert minunat și pentru invitație și Primarului mun. Hâncești, d-lui Botnari Alexandru pentru transportul oferit.

13. 12. 2019. Părintele a avut oaspeți de la Penitenciarul nr. 7- Rusca, care au adus donații pentru campania noastra ,,DARUL TAU PENTRU PRUNCUL HRISTOS”