Punerea pietrei de temelie a noii biserici și Sfânta Liturghie arhierească în parohia „Sf. Proroc Ilie” din s. Rezina, r. Ungheni

Sîmbăta, 21 august 2021Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni a liturghisit în parohia „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din s. Rezina, r. Ungheni.

În dimineaţa zilei Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de Prot. Bartolomeu TURTUREANU, Protopopul de Ungheni, de Prot. Nicolai CANTEMIR, parohul comunității religioase din localitatea dată, dimpreună cu familia sa, soborul de slujitori și credincioșii prezenți.

Menționăm că Înaltpreasfinția Sa venind în această parohie, a adus spre închinarea credincioșilor chivotul cu părticele de moaște ale Sfinților Cuvioși Gherman, Savatie și Zosima de la Soloveți, a cărora pomenire azi se săvârșește și chivotul cu părticele din moaștele Sfintelor Mucenițe Vera, Nadejda, Liubovi și mama lor Sofia.

După întâmpinarea Ierarhului, înainte de începerea Sfintei Liturghii s-a săvârșit rânduiala de punere a pietrei de temelie pentru biserica cu hramul „Sf. proroc Ilie” ce se va construi în această.

La sfârșitul acestei rânduieli, Înaltpreasfinția Sa a ținut un consistent cuvânt de învățătură, în care a explicat importanța și necesitatea înălțării unui sfânt locaș într-o comunitate. Apoi a reflectat prin cuvântul predicatorial secvențe din viața Sfinților Cuvioși Gherman, Savatie și Zosima de la Soloveți, a cărora pomenire azi se săvârșește.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, alături de soborul de slujitori a înălțat rugăciuni către Dumnezeu, pentru a revărsa binecuvântări cerești pline de sănătate, spor și ajutor, asupra acestei comunități religioase.

Menționăm că la Slujbă a fost prezentă, alături de credincioși, Dna Valentina GROSU, Primarul comunei Mănoilești, de care ține administrativ satul Rezina.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltreasfinția Sa a felicitat pe părintele paroh și comunitatea religioasă din această localitate cu acest binecuvântat eveniment de astăzi, dorindu-le tuturor ca să fie întăriți de harul lui Dumnezeu și ajutați de generozitatea oamenilor cu inimă bună, să ducă la bun sfârșit construcția viitoarei biserici ce se va înălța.

La sfârșit Prot. Nicolai CANTEMIR, parohul acestei localități, a fost decorat de către Înaltpreasfinția Sa cu Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevschi”, gr. II. De asemenea Înaltpreasfinția Sa a înmânat câteva Diplome Arhierești unor binefăcători și ctitori din această localitate.

După aceasta părintele paroh, i-a prezentat Chiriarhului paraclisul unde se săvârșesc în prezent sfintele slujbe bisericești, arătându-i prin poze, lucrările ce s-au înfăptuit când a fost improvizat respectivul paraclis.

În acest context amintim, că Înaltpreasfinția Sa, în unul din proiectele arhierești de suflet pe care le are, și pe care trudește de a-l înfăptui cu jertfelnicie, este că dorește ca fiecare localitate, cât de mică ar fi, să aibă un sfânt locaș, pentru a asigura asistență religioasă creștinilor de aici, ca în felul acesta să nu mai fie nevoie de a se deplasa credincioșii în satele învecinate, la slujbele bisericești. Și iată că și în cazul satului Rezina, de care vorbim, localitate relativ mică, gândul și dorința Înaltpreasfinție Sale, de a fi un sfânt locaș, s-a înfăptuit și a început să i-a amploare începând cu anul 2014, când prin binecuvântarea arhierească, preotul Nicolai CANTEMIR, a fost numit paroh în această localitate. Astfel, părintele Nicolai dimpreună cu preoteasa Liubovi, dar și cu aportul considerabil a credincioșilor, au cumpărat fosta grădiniță din satul Rezina, schimbându-i destinația și amenajând-o corespunzător și din 2014, prin binecuvântarea, la îndemnul și sfatul Înaltpreasfinției Sale, se săvârșesc toate slujbele bisericești, pentru folosul sufletesc a creștinilor din această localitate.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhid. VENIAMIN (Seculțan) și ipodiaconul Cătălin DIACONU