Prohodul Maicii Domnului, oficiat de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

În seara zilei de marți, 30 august 2022Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârșit în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni, Prohodul Maicii Domnului.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, la slujba din această seară a luat parte soborul de slujitori ai Catedralei Episcopale și numeroși credincioși.

Oficiată în mijlocul sfântului lăcaș, slujba Prohodului Maicii Domnului, semnifică adunarea într-un cuget a întregii Biserici pentru a slăvi pe Maica Vieții, pe Preacurata Fecioara Maria.

După Doxologia mare, s-a făcut înconjurul Catedralei, în procesiune cu Epitaful Maicii Domnului. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit rânduiala ridicării Panaghiei, rânduială care îşi are originea, potrivit tradiției bisericeşti, încă din vremea Apostolilor. Această rânduială se practică mai des în mănăstiri pentru călugări, iar pentru mireni o singură dată pe an la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătura în care a evidențiat, că prin slujirea Prohodului Maicii Domnului, aducem Preacuratei Maicii un prinos de cinstire şi mulțumire, un semn de dragoste, iubire și un semn al credinței noastre că Maica Domnului este pururea rugătoare și mijlocitoare pentru noi înaintea Fiului Său.

Cântările umilincioase ale Prohodului Maicii Domnului a fost cântate armonios de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.