- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Prima zi în Ţara sfântă grupului de pelerini în frunte cu Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nsporeni

În dimineața zilei de joi, 9 noiembrie 2017, cu binecuvîntarea lui Dumnezeu, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni însoțit de un grup de pelerini a început pelerinajul în Țara Sfîntă. Primul popas pe care l-au făcut pelerinii a fost biserica ,,Sf. Ap. Petru și Pavel” din orașul Iope, unde a avut loc minunea învierii dreptei Tavita, de către Sfîntul Apostol Petru după cum este consemnat în cartea Faptele Apostolilor 9, 36-41. Aici Preasfinția Sa, împreună cu pelerinii au săvîrșit un Te-Deum de mulţumire către Preabunul Dumnezeu pentru că i-a păzit sub acoperământul Său în călătoria spre Ţara Sfântă. După oficierea Te-Deum-ului, creştinii s-au închinat şi la locul în care Sfânta şi dreapta Tavita fusese înviată de către Dumnezeu prin mijlocirile Sfântului Apostol Petru.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Petru a menţionat care trebuie să fie adevărata intenţie a unui creştin adevărat atunci când se închină locurilor sfinte: ,,Să încercăm să lăsăm toate grijile acasă. Am ajuns cu bine, prin pronia lui Dumnezeu, la aceste locuri sfinte. Să simţim şi să trăim cu inima toate aceste sentimente de bucurie. Să fim aici nu numai cu trupul, ci şi cu gândul şi mai ales cu inima. Să ne curăţim adâncurile fiinţei noastre. Dacă aţi venit aici doar pentru a vedea nişte locuri sfinte, atunci să ştiţi că această călătorie nu îşi va împlini adevăratul scop. Sunteţi fericiţi că aţi ajuns astăzi, prin mila şi ajutorul lui Dumnezeu, în Ţara Sfântă. Acesta este locul în care Mântuitorul Hristos a îndurat pentru noi toate: a fost biciuit, şi-a vărsat Sângele Său de nepreţuit şi a fost făcut de ocară pentru ale noastre păcate (I Petru 2, 24).

A doua localitate pe care au vizitat-o membrii delegaţiei noastre a fost oraşul Lod în care se află de mai bine de cincisprezece secole biserica cu hramul în cinstea „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”. Acest orăşel este patria după mamă a Sfântului Gheorghe! Sfântul Gheorghe, după tată, era din Capadocia, iar după mamă din Palestina (Lidda). În această biserică Preasfinţitul Petru împreună cu preoţii au săvârşit acatistul închinat acestui Mare Mucenic în cinstea căruia şi în ţara noastră există zeci de mănăstiri şi biserici, unele dintre ele fiind zidite de Sf.Voievod Ştefan cel Mare.

După încheierea slujbei de laudă adusă Sf. M. Mc. Gheorghe, Preasfinţitul Petru a ţinut un cuvânt de învăţătură despre credinţa mucenicilor şi despre valoarea istorică a oraşului Lod din punct de vedere biblic.

Oraşul Lod este vechea localitate Lidda despre care aminteşte Sf. Apostol Luca în Faptele Apostolilor (cap. 9, 32, 35, 38); în Lidda exista deja o comunitate creştină înainte de anul 50 după Hristos. Aici Sfântul Apostol Petru l-a vindecat „în numele lui Iisus” pe paraliticul Enea, care zăcea de opt ani în boala sa (Fapte 9, 32)”. Acesta e un oraş cu circa 30.000 de locuitori unde se află un important nod feroviar şi aeroportul  internaţional Ben-Gurion. E străvechea cetate Lidda menţionată în lista cetăţilor cucerite de Tutmosis al III-lea în secolul al XIV-lea, î. H.

Restul zilei Ierarhul, împreună cu pelerinii au petrecut-o în Ierusalim, în biserica ,,Sfîntului Mormînt”, aici Stăpînul nostru a înălțat rugăciuni către atotmilostivul Dumnezeu, pentru clerul, cinul monahal și toți credincioșii din de Dumnezeu păzită Episcopia de Ungheni și Nisporeni, după care Ierarhul împreună cu pelerinii s-au închinat la Mormîntul Domnului, Piatra Mirungerii, Golgota și alte locuri sfinte de aici.

În această perioadă Prim-ministru Pavel FILIP, se află într-o vizită de lucru în Israel, unde s-a închinat și la Mormîntul Domnului, fiind însoțit de un grup diplomați și miniștri din care face parte și Dn Vasile BÎTCĂ, Ministrul al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care sa întîlnit cu Ierarhul nostru la aceste locuri Sfinte.