Preasfințitul PETRU prezent la slujba privegherii înspre pomenirea soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Marți seară, 19 ianuarie 2021, înspre pomenirea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat în Catedrala Episcopală din Ungheni, la slujba de priveghere.

În cadrul acestei slujbe, Ierarhul, a pomenit toate numele celor scriși la slujbele mari de pomenire, scoțând pentru fiecare nume în parte – atât la vii, cât și la răposați – din fiecare prescură, câte o părticică, ce vor fi puse mâine la Sfânta Proscomedie pe disc, ca mai apoi, la timpul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, aceste părticele să fie puse în Sfânta ceașă cu Sângele și Trupul Mântuitorului, spunându-se cuvintele: „Spală Doamne păcatele tuturor celor ce s-au pomenit aici, cu Cinstit Sângele Tău, pentru rugăciunile Sfinților Tăi”. Or acest moment reprezintă ceva foarte important în perspectiva mântuirii și ajutorului Divin pentru fiecare suflet pomeni. Iar Preasfințitul PETRU, îngrijindu-se profund de mântuirea tuturor credincioșilor, nu trece nici o slujbă, când slujește ca să nu scoată părticele pentru cei care sunt scriși la slujbe. De aceea Preasfinția Sa îndeamnă atât pe preoții slujitori la Catedrală, cât și pe toți slujitorii Eparhiei, să se îngrijească stăruitor de pomenirea cu atenție la proscomedie, cu scoaterea părticelelor pentru fiecare nume în parte, atât la vii, cât și la răposați. Or, Preasfinția Sa nu doar că îndeamnă, dar este un bun exemplu în această privință. Iar Preasfinția Sa, la această slujbă a dovedit încă o dată în plus acest adevăr evocat mai sus.

După încheierea slujbei de priveghere, Preasfințitul PETRU, dimpreună cu slujitorii prezenți a săvârșit un Tedeum pentru sănătatea și mântuirea preotului Sava BÎRLIGA, cleric al Catedralei Episcopale și paroh al bisericii în construcției „Nașterea Maicii Domnului”, din cartierul Ungheni-Deal, din mun. Ungheni, care mâine, 20 ianuarie, împlinește 30 ani de viață pământească și 5 ani de hirotonie în treapta de preot.

La final, Ierarhul a adresat părintelui omagiat un cuvânt de felicitare, îndemn și sfătuire părintească și îmbărbătare duhovnicească, după care în semn de apreciere ia oferit Medalia Eparhială „Sf. Bc. Kn. Alexandru Nevschi” gr. II., fapt pentru care părintele omagiat i-a mulțumit sufletește Ierarhului, asigurându-l și în continuare de fiască ascultare și supunere duhovnicească.

De asemenea, Preasfinția Sa a felicitat pe toți credincioșii care sunt omagiați și cu hramul casei lor.